Vad Vanadin?

Vanadin är ett metalliskt grundämne med atomnummer 23 och symbolen V. På periodiska systemet, det konstateras i grupp 5, Period 4 mellan titan och krom. Det kallas en "transition metal. "

Vanadin är ett mjukt, formbart element. Beskrivs som silvervit i färg, eller, när det är ett pulver, som ljus-grå med en silver glans.

Även vanadin upptäckt ofta krediteras svenska kemisten Nils Gabriel Sefstr? M, men i själva verket upptäckare var spansk professor i mineralogi Andrés Del Rio, som 1801 fann inslag i Mexiko och döpte den Erythronium. Övertygad om att det var något nytt, tappade Del Rio sin fordran, och Sefström erhåller kredit. Det var tyske kemisten Friedrich W? Hler som visade år 1831 att de upptäckter var identiska.

Vanadin är uppkallad efter den fornnordiska gudinnan som också går under namnet Freja, som är medlem i den grupp som kallas för gudar Vaner. Hon är gudinnan av död och kärlek, äktenskap och fertilitet.

alltid funnit i kombination med andra beståndsdelar i mineraler, kol och olja, vanadin används både i legerat och olegerat stater. Den bryts i USA i Arizona, Utah och Colorado, liksom i Afrika, Peru och Venezuela. Ca 7. 000 ton per år produceras.

vanadin har ett antal användningsområden. Det används för att öka styrka och seghet av stål, främst i skapandet av järn legering ferrovanadium. Det stål används i jetmotorer, till exempel. I föreningar V 2 0 5 och NH 4 VO 3 , som är oxidationskatalysatorrening konstaterar vanadin används i kemiska industrin. Vanadinpentoxid används även som färgämne och färg renoveringsobjekt.

Aktuella studier undersöka huruvida vanadin kan ha en roll i att hjälpa till att sänka blodsockernivåerna hos människor som har diabetes. Andra studier har antytt att vanadin kan ha en roll i bildandet av skelettet hos djur. Mellan 10 och 60 mikrogram vanadin konsumeras dagligen i en normal kost.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.