Vad är en satellit?

En satellit kan definieras som ett objekt, antingen orsakade av människan eller naturligt förekommande, som kretsar kring något annat. Till exempel, månen kretsar runt jorden och är därmed en satellit. Jorden kretsar kring solen och är en satellit till solen. Andra exempel på naturligt förekommande satelliter omfatta kometer, stjärnor, asteroider och andra planeter. är Orbit bestäms av gravitationskraft av objektet kring vilka satelliten kretsar. Tinget runt som en satellit kretsar kallas det främsta syftet. Dock är primära objekt påverkas också av deras satelliter, och känner en del av sin gravitationskraft. I vissa fall när två objekt har samma storlek och vikt (massa), och en liknande gravitationskraft, kan de kallas binära system, snarare än att bli kallad primära syftet och en satellit. Vissa hävdar att Plutos måne Charon och Pluto, representerar ett binärt system istället för ett primärt objekt och satellit, eftersom båda har samma massa.

De flesta är mer bekant med begreppet satellit i förhållande till många satelliter som cirkulerar jorden. Sputnik var den första satelliten, som lanserades 1957 av Sovjetunionen. Lanseringen av Sputnik är nästan motsvarande för början av Space Race som följde mellan USA och Sovjetunionen. I dagens klimat, har dock många länder visade att ett samarbete är mer framgångsrik för utforskning av rymden och studier. Den internationella rymdstationen, en satellit som kretsar kring jorden, är för närvarande den största av människor orsakade satellit i rymden, och innebär att samarbetet i många länder. p

Manmade satelliter klassificeras efter typ, och det finns över tio slag. Några av de viktigaste typerna av satellit används idag omfattar astronomiska satelliter, satelliter kommunikation, jordobservation, vädersatelliter och rymdstationer. Andra typer av satelliter som inkluderar de användas för övervakning av jorden från en militär synvinkel, och biosatellites, vilka kan medföra djur eller andra livsformer för forskning om jorden livsformer i rymden. Navigations satelliter är nu populär och utgör en viktig del av Global Positioning System (GPS) nu finns i många bilar. p

Satelliter kan också klassificeras efter den höjd på vilken de kretsar kring jorden eller något annat organ. En låg bana runt jorden cirklar jorden på en höjd av 0-1. 240 miles (1995,59 km). Höga jordbanor kan vara så långt bort som 22. 240 miles (35,791. 81 km). Medium jordbanor representera avståndet mellan hög och låg jordbanor.

ytterligare distinktioner finns för att beskriva den typ av bana ett orsakade av människan eller naturlig satellit har. Till exempel har Pluto en något elliptisk bana. Också en satellit är ofta klassade det primära syftet att bana. En satellit som kretsar jorden har en geocentrisk bana, till exempel. Jorden och planeterna i vårt solsystem är klassade som har en heliocentriska bana eftersom de runt Solen.

En Manmade satellit kan tjäna många syften. Vi använder idag många olika typer av satellitsystem för att spåra saker som väder, att göra våra mobiltelefoner arbete, att ta reda på hur man kan komma någonstans och samla in mer information om jorden och om galaxen. Ca 5000 människor orsakade satelliter för närvarande kretsar kring Jorden, och på tydliga mörka nätter, är det ofta möjligt att se en på natthimlen. Naturligtvis tittar på en planet, är det stjärnor eller kometer ser också en satellit. Vi måste också komma ihåg, vi bor på en satellit, och är inte stilla på himlen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.