Vad är en Pliosaur?

Pliosaurs (grekiska för "segling ödlor" eller "fin ödla") var en underordning av marina reptiler som levde under jura och krita perioder, från ca 200 miljoner år sedan ( Thalassiodracon ) till cirka 85 miljoner år sedan, när de dog ut. Varierar i längd från 4 till 15 meter (13-50 fot), var pliosaurs rovdjur som mest åt fisk, men förmodligen också ichthyosaurus och andra plesiosaurus. Den pliosaurs är en av två underordningarna av ordning Plesiosaurier, tillsammans med sina nära släktingar, bättre kända plesiosaurus.

Pliosaurs var smärt djur, men stockier än sina släktingar på plesiosaurus, och hade korta halsar. I stället för långa halsar och korta huvuden, liksom plesiosaurus hade pliosaur en lång huvud och kort hals, mer som en krokodil. Största pliosaurs hade huvuden 2 m (6,5 m) lång. Till skillnad från vissa plesiosaurus, som mestadels höll till små fiskar, verkar pliosaurs mycket anpassade till stora byten. Med en 10 fot (3 m) käke och tänder storleken på gurkor, den största pliosaurs skulle ha svalt en ko-eller flera människor-i en enda tugga. Cirka två dussin arter av pliosaur fossil har grävts upp, med anmärkningsvärda prover ligger i Kina, Argentina, England, Alaska och Antarktis. En komplett pliosaur skelett hittades inte förrän ett Antarktis gräva under 2006. Delar av en tidigare skelett hittats av samma Oslo team, döpt till "The Monster" eller "T. Rex of the Seas" är bland de största marina reptiler lyckats, med en längd på 15,25 m (50 fot). Även om det är felaktigt kallas den största marina kräldjur ännu inte hittat, är det överskrids i storlek genom att medlemmar i flera mosasaur härstamningar, inklusive Mosasaurus hoffmanni och Hainosaurus Bernardi (17 m/55 m), och en art av Plesiosaurier hittades i Mexiko smeknamnet Monster av "Aramberri" (ca 15 m lång). Den Aramberri hitta var ursprungligen felaktigt identifierats som ett pliosaur, och storleken var överdrivet att 18 m eller större.

Några välkända exempel på pliosaur släkten inkluderar Pliosaurus, Peloneustes, Macroplata, Kronosaurus, Pliosaurus, Peloneustes , och Liopleurodon . Pliosaurs var tydligen globala eller nästan global distribution. Den tid då pliosaurs levde i havet tillsammans plesiosaurus, ichthyosaurus, hajar och mosasaurs kallas ibland de farligaste haven i historien om livet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.