Vad är en Candela?

En Candela är ett mått på intensiteten av ljuset, som används i den internationella standarden (SI) mätsystem. I modern tid, är det tekniskt definieras som intensiteten i en given riktning från en källa som utsänder monokromatisk strålning med en frekvens på 540 x 10 ^ 12 hertz och har en strålande intensitet i samma riktning 1 /683 watt per steradian . En candela som en måttenhet växte fram ur en önskan att införa en standardiserad metod för att mäta ljuset. I den 19: e talet hade varje land sitt eget mått av ljus, de flesta mycket svårt att reproducera exakt. I början av den 20-talet började grupper av nationer anta nya normer, såsom den internationella ljuset, som bygger på en enda typ av lampa och mycket mer konsekvent. Så småningom, under 1930, beslutades det att en mer exakt definition behövdes.

Från början definierades candela som lysande utsläpp av ett Planckian radiator, en typ av svart kropp, vid Infrysningstemperaturen platina (2045 K). Detta korrelerade ungefär att det utsända ljuset från en typisk ljus, vilket gör den lämplig åtgärd. I slutet av 1970 bestämde man att den experimentella svårigheter att skapa en Planckian radiator på så höga temperaturer gjorde gällande definitionen av Candela mindre än önskvärt. Den nya genombrott i radiometry få forskare att ha en mer specifik definition, och så den nuvarande Hertz /watt definition av Candela antogs. En anledning till att Watt var ursprungligen inte knuten till Candela är ögats skillnader i se olika våglängder av ljus. Eftersom det mänskliga ögat är mindre uppmärksam på blått och rött ljus, mer watt behövs för att producera samma resultat i hjärnan som med gult eller grönt ljus. Detta är anledningen till att definitionen av Candela definieras som en mycket speciell Hertz, ouppnåelig i själva Gemensamma belysning. Det finns de som kritik den moderna definitionen av Candela av denna anledning, med argumentet att man har strukit alla sunda förnuftets förståelse för Candela som en faktisk utsläpp av ljus.

Anledningen till den moderna definitionen av Candela omfattar den något klumpiga 1 /683 watt per steradian är att det överensstämmer med den tidigare definitionen, för att undvika missförstånd när man jämför den moderna enheten till den historiska Candela. I detta sammanhang är steradian att kon av ljus som det tappas från källan, så att det skulle lätta upp en meter kvadraten på insidan av ett klot med en meters radie.

Eftersom den exakta definitionen är så tungrott, är det inte ovanligt i standard användning för att se Candela kallad "ungefär" hur mycket ljus som genereras av ett enda ljus. Denna definition är perfekt för allmänt bruk, som är översättningen av 120 candela motsvarar ungefär det ljus som en 100 watts glödlampa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.