Vad är Samarium?

Samarium är ett metalliskt grundämne som klassificeras i de sällsynta jordartsmetaller. Använder för metallen var begränsade till 1950-talet, då en metod för att isolera samarium har utvecklats, vilket gör ren samarium tillgänglig för kommersiellt bruk. Samarium är relativt sällsynt i naturen, och det är normalt återfinns mineralföreningar som måste behandlas för att extrahera samarium och andra malmer fångade inne. Vanliga människor interagerar sällan med samarium eftersom det inte är vanligt förekommande i konsumentprodukter.

Pure samarium är ljust grå, med två allotropic former, vilket innebär att den kristallina strukturen för den rena element kan ändras beroende på olika omständigheter . Den har också ett antal isotoper, och flera kväveoxider samarium har kommersiellt värde också. Den rena element oxiderar lätt, även i medier som mineralolja, och det kan självantänder i rätt temperatur. Atomnumret för samarium är 62, och den identifieras med symbolen Sm på periodiska systemet.

Förekomsten av grundämnet upptäcktes först 1853 av Jean Charles Galissard de Marignac, när det var finns i Uralbergen, men det var ingen isolerad företeelse i ren form fram till 1879, av Paul Emile Lecoq de Boisbaudran. En gruva i South Carolina var också producerar samarium-haltig malm och mineraler vid denna tid. Den är uppkallad efter en tidigare chef för den ryska Corps of Mining Engineers, Vasili Samarski-Bykhovets. Detta gör samarium den första delen kallas för en levande person, en tendens som skulle följas av andra faktorer i framtiden.

Industriellt, samarium används som dopant i vissa lasrar, och det verkar också som ett tillsats i glas som är avsedda att absorbera infraröd energi. Samarium används också i kärnreaktorer, en del keramik, och belysning. En radioaktiv isotop av samarium används inom medicinen, och samarium används också magneter och vissa metallegeringar. I magneter är samarium ofta blandas med kobolt för en stark legering som motstår avmagnetisering.

har få studier genomförts på säkerhet samarium. Det antas vara milt giftiga, liksom andra ämnen i familjen element som det tillhör. Som en allmän regel vid hantering något metalliskt ämne, bör människor Undvik att inandas ångor genereras genom upphettning, eller fint damm från metall om det styckas eller mals sönder. Vissa isotoper av samarium är också klart giftiga, och de bör hanteras med försiktighet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.