Vad är Pomologi?

Pomologi är en gren av trädgårdsskötsel som är inriktat på odling, produktion, skörd och lagring av frukt, speciellt träd frukter. Fruktodlingar finns över hela världen, och träd frukter är en stor industri i många länder, vilket gör fruktodling särskilt viktigt. Pomologists kan arbeta inom industrin eller för forsknings-resurserna vid universitet och andra organisationer.

Ordet "fruktodling" kommer från det latinska ordet för "äpple", men fruktodling handlar om mycket mer än bara äpplen. Valfritt antal fruktträd kan ingå i en undersökning av fruktodling, såsom aprikoser, päron, plommon, persikor, körsbär, nektariner och avokado. Pomologists också forskning nötter såsom mandlar, valnötter, och pekannötter, bland annat. En av de mest kritiska faserna i fruktodling är utvecklingen av nya frukt sorter. En pomologist kan korsas olika frukter sorter för speciellt önskad egenskaper, såsom smak, härdighet, eller sjukdom-motstånd. Fruktodling har bidragit med ett antal exotiska och intressanta frukt sorter till världen, såsom pluot, en korsning mellan plommon och aprikos. Om pomologist kan avla fram en distinkt och helt nya sorten, han eller hon står till vinst markant från resultatet patent.

Pomologists också titta på det bästa sättet att odla träd, avgöra vilka regioner som växer i, och mängder vatten och gödningsmedel föredras av olika sorter. Dessutom, de studerar skadedjur som träd attack frukt, och diskutera frågor av regionalt intresse, som torka eller säsongsmässiga översvämningar. När ett träd frukter, är ett verk av en pomologist inte över. Fruktodling används också för att utveckla nya sätt att skörda, lagra och fartyg frukt, med fokus på att hålla frukt friska och smakrika tills den når konsumenten. Många sorter har fått särskilt bred för bättre skörd och lagring, men pomologists också arbeta på saker såsom jordbruksmaskiner och särskild transportbehållare för ömtåliga frukter som persikor.

Någon som vill arbeta inom fruktodling allmänhet börjar ute studera trädgårdsodling, med fokus på fruktodling under de senare åren av studier. Många professionella pomologists har en master-eller doktorsexamen, som omfattar en avhandling i ett ämne av särskilt intresse, och de är lika bra på fältet som i labbet (eller i växthus).


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.