Vem är Max Planck?

Max Planck var en Nobelpristagaren tysk fysiker. Han levde 1858 till 1947, dör vid 89 års ålder. Krediteras med grundandet av kvantteorin år 1900, är Planck, tillsammans med Albert Einstein, anses vara en av de mest betydelsefulla fysiker av 20th Century. Hans arbete i kvantteorin inlett en revolution inom fysiken som fortsatte fram till 1970-talet.

Max Planck arbetat som professor vid universitetet i Berlin från 1892 fram till sin pensionering vid 1926 och hade ett rykte som en konservativ tänkare . 1894 började han att fokusera på de problem som omger svart kropp strålning, det vill säga de inneboende spektrum av färger avges när en icke-reflekterande objekt är uppvärmd. Han fick i uppdrag att arbeta med detta problem genom elektriska företag som letade efter sätt att skapa lampor som ger störst mängd ljus för minsta mängd energi. Att försöka avslöja fysik av ljus, Max Planck kände förbannade. Fram till 1900, trodde alla ljus var ett kontinuerligt flöde, odelbara ner till minsta nivå. Planck var en konservativ tänkare, och allmänt åberopade accepterade visdom, men hans Beräkningarna kompliceras genom att representera ljuset som kontinuerligt. Använda Ludwig Boltzmann statistiska tolkning av den 2: a grund av termodynamikens som bas, införde Planck idén om kvantisering-representerar ljus som diskreta paket som senare skulle kallas fotoner. Senare frågade om detta beslut, han kallade det, "en handling av förtvivlan . . . Jag var beredd att offra något av mina tidigare domar om fysik. "

I Max Planck modell av ljus var elektromagnetisk energi som kan avges vid diskreta energinivåer, multipler av en enhet E , som var resultatet av frekvensen på den strålning och en fysisk enhet som kallas Plancks konstant. I själva verket vet vi idag att ljusstrålar med högre frekvenser och kortare våglängder, såsom röntgen, bära mer energi än lägre frekvenser som synligt ljus och radiovågor.

Från Plancks konstant, var fysikerna kunna härleda en rad grundläggande enheter, som inte bygger på mänskliga beslut, men grundläggande egenskaper hos universum. Ofta är dessa siffror står för största eller minsta möjliga värde som passar under vårt nuvarande fysisk teori. Till exempel vid Planck längden, många gånger mindre än en proton, och Planck tid, en otroligt liten enhet, vår förståelse av kvantfysik längre meningsfullt. På Planck temperatur, flera biljoner gånger högre än temperaturen i solens kärna, skulle alla de grundläggande naturkrafterna samla och symmetrier brutna sedan Big Bang skulle återställas. Planck hastighet motsvarar ljusets hastighet, och så vidare. När Max Planck upptäckte alla dessa grundläggande enheter, vår förståelse av universum blev mycket mer digital.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.