Vad är kalium?

Kalium är ett mineral viktigt att bibehålla god hälsa. På det periodiska systemet av elementen, har kalium det atomnummer 19 och atomär symbol för K. Det isolerades först av Sir Humphry Davy 1807. Det är en mjuk metall som lätt kan skäras med kniv. Kalium är ett av de mest reaktiva metaller och sällan används ensam. Kombineras med många andra faktorer, t. ex. natrium, klorid, men bildar det föreningar som finns i många vanliga produkter såsom glas, tvål, och gödningsmedel.

Kalium är förmodligen mest känt som ett viktigt näringsämne. Det finns i en mängd olika livsmedel, från bananer, äpplen, broccoli och ärter, med hela korn, nötter, flundra och lax. Kalium, en av de viktigaste elektrolyter, är ett viktigt inslag i den grundläggande, vardagliga arbetet i kroppen. Det spelar en roll för muskeltillväxten och sammandragningar, nervcell funktion, och proteinsyntes. Tillsammans med en annan elektrolyt, natrium, bidrar den också till att reglera vattenbalansen i och utanför cellen.

Brist på kalium kan orsaka trötthet och muskelkramper, men en svår kalium brist, eller hypokalemi, kan orsaka allvarliga problem såsom oregelbunden hjärtfunktion, nervsystemet, till och med död. Hypokalemi orsakas oftast av gastrointestinala problem såsom diarré eller kräkningar, eller genom användning av diuretika för att behandla andra villkor. Som kalium regleras av njurarna, en nedsatt tillstånd kan också påverka mängden kalium i kroppen.

Det är ovanligt med förhöjda halter av kalium, kallas hyperkalemi, eftersom oskäliga belopp kommer att tas bort av njurarna och utsöndras via urinen. Vanligtvis hyperkalemi kommer att orsakas av ett sjukdomstillstånd som en stor infektion eller nedsatt njurfunktion och kan påverka hjärtfunktion liksom. Det finns inte en specifik RDI för kalium, men en frisk person som äter den rekommenderade frukt och grönsaker bör få en tillräcklig mängd.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.