Vad är en zymogen?

En zymogen är inaktiv föregångare av ett enzym. Molekylen består av aminosyror uppträdda ihop till en peptid. När zymogen är i närvaro av ett enzym som är särskilt utformade för att dela peptider som kallas proteashämmare, vissa aminosyror tas bort. Denna klyvning gör zymogen ett funktionellt enzym genom att ändra formen på peptid och utgör en aktiv plats där enzymatiska åtgärder kommer att inträffa. Av denna anledning är en zymogen också kallas proenzyme. Det aktiva området är kärnan i ett enzym. Det är den plats där den molekyl som enzymet agerar på kallas substrat, binder och genomgår en kemisk förändring. En enzymets aktiva säte och övergripande funktion är beroende av formen av enzymet. Detta avgörs genom fyra strukturella nivåer. Den primära strukturen av ett enzym är helt enkelt en sekvens av aminosyror. Den sekundära struktur representerar hur peptiden veck och vrider på sig pga växelverkan mellan aminosyror. Sekundära strukturer inkluderar Coil-liknande Helices alfa och beta veckad plåt, som påminner dragspel veck. Den tertiärstruktur beskriver den övergripande falsning av hela peptid, med den sekundära strukturer folding på sig att bilda en klotformig boll, proteinets aktiva konformation. Vissa proteiner har en kvartär struktur som beskriver hur två eller flera peptider kombineras till en sammansatt protein. Till exempel hemoglobin som transporterar syre i blodet, består av fyra enskilda peptider som är kopplade till att skapa en funktionell molekyl.

Kroppen typiskt avsöndrar zymogens snarare än aktiva enzymer eftersom de kan lagras och transporteras säkert sätt utan att skada omgivande vävnader, som frigörs när förhållandena är gynnsamma för optimal verksamhet. Exempelvis är Pepsinogen utsöndras i magsäcken och kluvna att bilda pepsin, ett enzym som bryter ner proteiner intas som föda. Den mycket sura miljöer i magen förmå faktiskt klyvning av Pepsinogen och främjar verksamheten pepsin. När matsmältningen flyttar till tunntarmen, men inaktiverar den drastiska förändringar i pH pepsin och ytterligare två zymogens släpps.

Chymotrysinogen och trypsinogen, även protein enzymer är viktiga komponenter i digestionsvätska ut av bukspottkörteln. De färdas genom stora bukspottkörtelns kanalen i tolvfingertarmen i tunntarmen där de sedan kluvna i deras aktiva former. Genom att släppa zymogens stället för den aktiva enzymer chymotrypsin och trypsin, undviker bukspottkörteln själv rötning.

Andra zymogens i kroppen inkluderar protrombin och fibrinogen, en förutsättning för att koagelbildning. Båda finns som plasmaproteiner. När de behövs för att hejda blodförlust på grund av vävnadsskador, dessa zymogens finns lätt tillgängliga, inte ha orsakat några skador på blodomloppet där de lagras.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.