Vad är en pH-mätare?

pH-mätare är en handhållen enhet som testar vatten för sin nivå av surhet kontra bas eller alkalinitet. Om vatten är lika sura och alkaliska, det register som neutralt på en pH-mätare. PH-mätaren använder en standard pH-skalan för att mäta dessa aspekter av vattenkvaliteten. Graden av koncentration av positiva vätejoner i vattnet avgör resultatet. Den sura sidan av pH-skalan går från 0 till 6,9, med 7,0 neutrala. Eftersom 7. 0 är neutral, 6,8 betraktas endast något surt. Likaså är 7,2 endast svagt alkaliskt med basen skala kör till 10. 0 eller högre. Generellt sett är surt vatten mjukt samtidigt alkaliskt eller grunda vatten är hårt. I brist på en pH-mätare, är vatten pH-testas genom att tillsätta kemiska medel till ett vattenprov. Beroende på vilken agenter, en ljusgul resultat kan tyda mycket sura vatten, blå, neutral, och djupt brun, alkaliskt vatten. Nyanser tolkas som positioner längs skalan.

Liquid pH tester kan vara rörigt och man inte behöver några gissningar som till läsning. Omvänt är en pH-mätare en digital enhet med en ansluten glaselektrod sond. Sonden placeras i vattnet som skall testas, och pH-värdet i vattnet är digitalt visas. Det tar bara några sekunder och är mycket exaktare, förutsatt att pH-mätaren är korrekt kalibrerad.

Även om det finns många typer av pH-mätare, kommer vanliga sorter komma med kalibrering vätskor kallas buffert lösningar. Dessa lösningar är förutbestämda att vara mycket sura (4,01), neutralt (7,01) och alkaliskt eller bas (10. 01).

Kalibrering sker genom att testa vätskor med sonden och anpassning mätarens avläsningar. PH-mätare bör kalibreras varje månad för bästa resultat. När den inte används, skall sondens spets lagras i sur lösning. Om sökningen torkar ut, måste den bytas ut.

Vatten kvalitetskontrollanter vanligast använda pH-mätare. Andra typer av pH-mätare test fasta ämnen som jord eller livsmedel. Många akvarister använder pH-mätare i stället för flytande testning. Sonden kan placeras permanent i ett akvarium sump och mätaren, monterad inuti akvariet stå eller på en närliggande vägg. Sötvatten ciklider och saltvattenfisk kräver alkaliskt vatten, medan afrikanska Nilen fisk trivs i sur sötvatten. I ett akvarium, kan pH fluktuation orsaka sjukdom eller död att fiska, så övervakning pH nära är av största vikt.

pH-mätare är relativt billig och mycket behändig för alla som har ett behov av kontroll av vattenkvalitet. De finns på nätet och från många tropiska fiskar butiker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.