Vad är en Zeitgeber?

En zeitgeber är en extern kö som påverkar verksamheten i den interna klockan i en organism. Det klassiska exemplet på en zeitgeber är lätt, vilket leder vissa organismer att vakna upp, medan andra går att sova. Ett avbrott i dessa ledtrådar kan förvirra en organism, kan orsaka hälsoproblem och funktionella svårigheter, vilket har visats i ett flertal studier.

Termen myntades 1954 av Jürgen Aschoff, en tysk biolog som studerade dygnsrytmen. På tyska betyder "zeitgeber" "tid Giver", så på sätt och vis kan man överväga en zeitgeber att vara som en naturlig väckarklocka, utlöser någon form av förändring i organismens inre klocka, som en kö för att vakna, äta, eller delta i olika aktiviteter.

Light är ett sådant kraftfullt zeitgeber att flera studier har utförts på influenser av ljus över livet för olika organismer. Berövande av ljus har helt klart en inverkan på hälsan, som har ett överskott av ljus, och många människor kämpar när de reser över tidszoner för att de få yttre referenser att vakna eller somna på tider som känner sig främmande för kroppen.

Andra naturliga och onaturliga fenomen kan fungera som zeitgebers. Många sociala kontakter, till exempel, kan ge ledtrådar till den inre klockan, som kan äta, dricka, med hjälp av olika mediciner, och tar droger. I vissa fall, lär kroppen att tillgodose särskilda händelser, efter mönster som är etablerade i det förflutna, och i andra fall kan kroppen luras till att svara, vilket ibland sker med receptfria läkemedel. I många fall är en zeitgeber en naturligt förekommande kö, och det är en del av en komplex kedja av ledtrådar som används för att skapa naturliga rytmer för en organism. Till exempel människor som lever med kycklingar ofta använder tupparna som en kö för att komma upp naturligt stigande tidigare eller senare på dagen under hela året som tuppar gala vid olika tidpunkter, beroende på när soluppgången är. Roosters faktiskt kråka före soluppgången, typiskt, vilket kan komma som en överraskning för somliga, och fåglarna har en kuslig förmåga att känna igen när solen går upp, tenderar att vara mycket pålitliga klockor.

för att den inre klockan är beroende av zeitgebers att ställa upp, brist på sådana ledtrådar kan vara mycket förvirrande, vilket förklarar varför människor har svårt att sova på konstiga platser, eller får ett avbrott i aptit eller personlighet när du reser. Många sådana signaler är så subtilt att folk inte inser hur inflytelserika de är förrän de är borta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.