Vad är en Négawatt?

En Négawatt är i huvudsak ett negativt megawatt, eftersom det är en megawatt av makt som inte krävs skall produceras eller förbrukat. Med andra ord är det en enhet av den sparade energin som annars skulle ha inte bara gjorts, men också används. Kanske det enklaste sättet att definiera det är att en Négawatt är ett mått på energieffektivitet. När mindre ström förbrukas, efterfrågan på energi minskar.

Om en krona sparad är ett öre intjänad, kan den sparade energin kan tänka på i stort sett samma sätt. Eller, är en megawatt sparat en Négawatt förtjänat. I stället för att slösa energi, kan vi minska sina utlägg samt våra egna kostnader. Även kostnaderna för att producera kraft inte får minskas, åtminstone inte i någon större åtgärd kommer vi att spendera mindre på grund av en minskning i volym. Energieffektivitet bidrar också till att minska föroreningarna.

Mer än en källa innebär att termen Négawatt myntades av Amory Lovins och kan ha varit resultatet av ett skrivfel, vilket resulterade i ordet Négawatt kan tryckas i stället för megawatt. Uppenbarligen kände Lovins ordet bäst fångade begreppet använda energin effektivt och därmed började använda begreppet i tal och föreläsningar.

Teorin är att människor kan "skapa" en Négawatt makt varje gång de använder resurserna på ett mer praktiskt och effektivt sätt. Om bortslösad energi fanns tillgänglig för användning, skulle det vara nästan lika bra som om vi hade en annan-eller nya-energikälla. Naturligtvis, spara energi, liksom andra resurser, anses också vara en av de bästa sätten att ta hand om miljön. Lovins är en viktig siffra i miljörörelsen, även kallad guru av vissa.

Lovins såg belysning som en av de största syndarna när det gäller att slösa energi. Han började med diskussioner om ballast. Begreppet Négawatt fångad på och i dag är att människor uppmuntras att byta från glödlampor till lampor. Genom att ersätta bara en 60-watts glödlampa med en som använder bara 14 watt, kan du spara 46 watt eller skapa 46 negawatts. Det är energi som din makt företaget inte kommer att producera eller som kan riktas till en annan konsument, vilket minskar både produktion och avkastning.

Att även små förändringar är sägs ha en inverkan på miljön. Det rekommenderas att kunder byter minst en glödlampa, helst den som är mest använda. Med tiden hoppas man att fler människor inte bara kommer att anta denna idé, men kommer också att fortsätta förändras mer och mer av de saker som de vanligen använder dem som är mer energieffektiva.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.