Vad är en Epitope?

En epitope är den del av ett protein som känns igen av immunsystemet. De känns igen av specifika T-celler, B-celler och antikroppar som produceras av B-celler. När dessa celler känner igen och aktiveras av specifika epitoper, börjar de montera ett immunsvar. De flesta epitoper kommer från proteiner som immunförsvaret klassificeras som icke-själv, dvs de proteiner som ingår i en främmande organism, t. ex. ett virus eller en bakterie.

T-celler och B-celler reagerar på olika typer av epitoper . Båda celltyper kan svara på epitoper från samma organism, men inte svara på exakt samma epitope. Det beror på att varje celltyp svarar mot epitoper i olika storlekar och former. I allmänhet, T-celler reagerar på epitoper som är mycket mindre än de som erkänts av B-celler och antikroppar. För T-celler, är de aktiverande epitope ett fragment av ett protein. T cell-aktiverande epitoper är de som har behandlats av immunceller som kallas antigen-presenterande celler, eller APCS. När en APC processer epitoper, det gör den genom att intaget av bakterier eller virus, och bryta dessa organismer ned i sina konstituerande proteiner och andra makromolekyler. Den APCS sedan visa protein fragment, som kan vara så lite som åtta aminosyror i storlek, på ytan. När en T-cell känner igen en epitope och får andra nödvändiga stimulerande signaler, blir T-cellen en aktiv del av immunförsvaret.

Däremot är B-celler och antikroppar de producerar aktiveras med mycket större epitoper. B-cells epitoper och antikroppar är fortfarande i sin normala tredimensionella conformations. Denna skillnad i typen av epitoper erkänts av T-celler och B-celler kan varje cell typ att utföra olika immunförsvaret.

Antibodies erkänna epitoper på inhemska proteiner, som ofta visas på ytan av de särskilda infekterande organismen. Den bakterie eller virus så småningom blir överdragna av antikroppar, vilket gör den sårbar för fagocytos dödande. Däremot T celler igen kortare epitoper och bli primas för olika funktioner, såsom cytokinproduktionen. De är också effektiva på att döda celler som är infekterade med virus eller intracellulära bakterier, och erkänna den infekterade celler för smitta gör att cellerna för att visa utländska epitoper på ytan.

Den starka betydelse epitoper i immunsystemet har lett till utvecklingen av epitope mapping. Denna teknik har utvecklats för att försöka identifiera delar av mänskliga patogener som sannolikt kommer att vara erkänd som epitoper som T-celler och B. Epitoper som är erkänd som sådan kan sedan användas som mål för vacciner och kan också bli grunden för diagnostiska test.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.