Vad är en Biodome?

En biodome är en vetenskaplig anläggning som skapar en replik av ett ekosystem i en kontrollerad miljö inomhus. Många av dessa är utformade inne geodetiska området, eftersom dessa strukturer skapar stora mängder rum som kan vara användbara för att skapa en trovärdig kopia av en verklig ekosystem. En av de mest kända biodomes är Montreal Biodome, byggdes 1992, och biosfären 2-projektet i Arizona är ett annat exempel på en biodome. Det finns flera anledningar att bygga en biodome. Många av dessa strukturer används för forskning och vetenskaplig utbildning, och de kan också användas för att experimentera. Biodomes kan byggas var som helst i världen, även i tätbebyggda områden, och deras interiörer kan kontrolleras exakt, gör att människor kan besöka subarktiska klimat, regnskog, öken, tempererade skogar och andra typer av ekosystem. Vissa biodomes omfatta flera klimatzoner som besökarna kan åka igenom. Forskningsanläggningar såsom laboratorier är ofta direkt knutet till anläggningen för att göra vetenskapliga studier lättare.

Ur utbildning perspektiv, kan en biodome vara ett kraftfullt verktyg, eftersom det utsätter besökare att ekosystemen de skulle inte kunna se utan att ta ett dyrt och ansträngande resa. Det utrymme som kan fyllas med växter, djur och naturliga egenskaper som alla kan användas som utgångspunkter för att diskutera miljön och vikten av miljöskydd. Många människor besöker biodomes som en form av rekreation och de absorberar intressant vetenskaplig information längs vägen. Dessa utrymmen är också mycket användbara för vetenskaplig forskning. Förmågan att kontrollera miljön kan tillåta forskare att leka med miljövariabler för att se hur de påverkar ekosystemet och forskare kan också studera saker som spridningen av icke-inhemska växter, den roll som införda djur kan spela i ett ekosystem, och utsläppens inverkan på miljön. Forskarna kan också testa miljöåterställning program på en liten skala i en biodome att avgöra om åtgärderna är effektiva innan döms i den verkliga världen.

Områden med biodomes öppna för allmänheten tenderar att annonsera sina anläggningar och gör dem lätta att hitta. I vissa städer kan besökarna köpa allt tillträde passerkort som ger dem möjlighet att besöka flera sevärdheter som kan innehålla saker som biodomes tillsammans med vetenskap museer, konstmuseer och andra institutioner. Om man har en möjlighet att se en biodome är det definitivt värt ett besök, eftersom det kan ge en fascinerande inblick i ett ekosystem som kan vara annars oåtkomliga.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.