Vad är amnioternas?

amnioternas är djur som sköld för embryon från sina avkommor med stora membran eller hålla dem inne i kroppen, i motsats till de flesta andra djur, som låg fritt flytande ägg i vatten. Amnioternas inkluderar däggdjur, reptiler, fåglar och den utdöda däggdjur-liknande reptiler (theropsids) och dinosaurier. Av alla 38 djur phyla, har bara en Amnioter medlemmar-Chordata, och även då många RYGGSTRÄNGSDJUR, som inkluderar fisk, hajar, rockor, och groddjur, inte amnioternas. Alla icke-amfibie tetrapoder är amnioternas dock.

Amnioternas var naturens sätt att göra stora landlevande djur som verkligen markbundna i den meningen att de inte är beroende av vattensamlingar som ett medium för reproduktion. Landdjur fanns långt innan amnioternas, men mest som insekter. Första amnioternas liknade små ödlor, och är omväxlande uppges som uppstår mellan 350 och 310 miljoner år sedan, under karbontiden. Istället för att lägga ägg med hårt skal, omringades de av en hård membran. Dessa tidiga amnioternas kunde också styrman på marken, en funktion som inte besatt av groddjur. Dessförinnan ryggradsdjur, i form av amfibier, endast koloniserade kusterna av dammar, sjöar, hav och floder, men aldrig rest långt inåt landet. Framväxten av amnioternas signalerade en eventuell minskning av amfibier och en blomstrande tetrapod Megafauna på land. En av de första reptilomorphs (reptil-liknande tetrapoderna) var Westlothiana , som bar en ytlig likhet med dagens moderna ödlor. Fossil av Westlothiana Jag har daterats till 350 miljoner år sedan. Westlothiana innehåller en blandning av amfibie och Amnioter egenskaper, och ansågs ursprungligen en stam Amnioter, men vissa forskare har sedan lägga den utanför Amnioter gruppen. Westlothiana skapade rubriker för att bli upptäckt tillsammans med andra karbontiden fossiler i väggarna som omger en skotsk fotbollsplan. Petrolacosaurus och Mesosaurus är andra tidiga fyrfotadjur som har en reptils utseende, trots att de groddjur.

Karbontiden fanns en tid då sann skog äntligen började växa på bördiga områden på land, som ger en ofantlig källa till mat för alla slags djur evolutionärt begåvad nog att ströva långa sträckor från stående vatten. Konkurrensen bland amfibier i regionerna runt vattnet skulle ha successivt drivit vissa varianter längre och längre bort, tills någon utvecklat förmågan att linda in sina ägg i en robust membran. Allt skedde stegvis, men inom några tiotals miljoner år fanns djur om stenhårda ägg i mitten av karga öknar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.