Vad är XEROGRAFI?

XEROGRAFI är en fotokopiering teknologi som använder ljus och elektrisk laddning att kopiera bilder på ett annat papper. När det uppfanns 1937, den process då känt som elektrofotografi, krävde mycket manuell uppmärksamhet för att driva och genererat mycket lite intresse. Men i dag är xerografi lätt att använda och finns i skrivare, faxar och kopieringsmaskiner som kan hittas i nästan alla kontor.

Moderna kopieringsapparater är automatiserade så att användaren helt enkelt att infoga den bild han vill kopieras, stäng locket, tryck på "Start" och vänta på en kopia skall göras. På insidan finns det dock en komplicerad process som äger rum. Flesta xerografi maskiner har en plåt, band, eller cylindrisk trumma som är belagda med ett fotokonduktiva material såsom amorft selen. Fotoledare är ämnen som blir mer elektriskt laddade när de utsätts för ljus. En mekanism i kopieringsmaskinen kallas Corona enheten jämnt tillämpar en positiv eller negativ laddning på trumman. En ljusstråle sedan lyste på den bild som kopieras. Bilden reflekterar ljuset på trumman, sprida mer ljus från vitare delar av bilden och inget ljus genom de mörkare delarna. Detta skapar en omvänd bild på trumman, med vitare delar består av glada partiklar på grund av ljusexponering och mörkare delar består av mindre upprörd partiklar. Detta kallas en latent bild. är en blandning av toner och transportör sedan tillämpas på trumman. Transportören partiklar har en motsatt laddning till upphetsad partiklar eller ljuset exponerade området, i den latenta bilden. Tonern, ett pulver som ger färg i xerografi maskinen, pinnar till transportören partiklar, där de mörka delarna av den ursprungliga bilden skulle vara. Ett papper placeras sedan mellan trumman och en laddad platta kallas en överföring corona. Hjälp av en värme rullen och elektriska attraktionskraft överföringen corona, är tonern lyfts från trumma och pressas in i papperet, skapar fotokopierade bilden.

XEROGRAFI uppfanns först av Chester Carlson, ett patentombud levande med sin familj i Queens, NY. Han och hans assistent, Otto Kornei, utvecklade den första, elementära xerografi maskinen genom att manuellt tillämpning av elektrostatisk laddning, ljuset, pulvret, och det tryck som behövs för att göra en fotokopia. När de äntligen lyckades emellertid, tog Carlson ytterligare tio år att samla företagens intresse. 1944 vann Carlson ett avtal med Haloid, numera känt som Xerox, som lyckades vända xerografi till användbara, kommersiella produkter. Produkten träffade vilda framgång efter det släpptes i form av en automatiserad kontor kopieringsmaskin 1959.

Idag, många andra företag och produkter som använder xerografi. Den teknik som används i både laser och LED-skrivare och telefaxapparater, mer känd som faxapparater. Produkten kan ha ett band eller plåt i stället för en trumma och ofta använder organiska fotoledare (OPCs) i stället för amorft selen ursprungligen används av Xerox. Beroende på ålder och märke på maskinen, kan det bara vara till nytta för svartvita tryckt skrift och grundläggande bilder. Nyare maskiner, men kan skapa högkvalitativa, komplexa bilder i svartvitt eller färg.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.