Vad är Vanguard jag?

Vanguard Jag var den fjärde satellit sänts upp i omloppsbana, och den andra från Förenta staterna. (Andra inledas före var den sovjetiska Sputniks I och II och American Explorer I. ) Vanguard Jag sköts upp från Cape Canaveral, Florida, den 17 mars 1958, drygt 5 månader efter lanseringen av den första satelliten, Sputnik. Vanguard Jag var också den första satelliten som soldrivna.

Vanguard Jag största anspråk på berömmelse är dess status som den längsta konstgjord satellit att vara i omloppsbana med kretsade planeten mer än 196. 990 gånger sedan dess lansering . Detta blir till ett avstånd av 5,7 miljarder nautiska miles, avståndet från jorden till dvärgplanet Pluto och sedan halvvägs tillbaka. Det är drygt halva avståndet reste från rymdsonden Voyager 1 , nu långt utanför gränserna för solsystemet, vilket gör den till en av de längst bort-rest konstgjorda föremål i historien.

Den 17 mars, 2008, firade amerikanska forskare Vanguard jag 50-år i omloppsbana. Vanguard Jag är den äldsta fortfarande satellit i omloppsbana. Dess omloppstid stig är en ellips, 654 × 3. 969 km (406 × 2466 km) i omfattning, lutar 34 grader i förhållande till plan elliptiska. Detta sätter den i Mid-Earth Orbit (MEO). Satelliten lanserades ursprungligen på en bana som var tänkt att ha den i en bana för 2000 år, men senare analyser, med hänsyn till solstrålning tryck och atmosfäriska drag, har funnit det kommer att förbli i omloppsbana för totalt "bara" 240 år . Denna felaktiga uppskattning är en följd av begränsad kunskap om utrymme vid tidpunkten för satellit lanserades.

Vanguard Jag var ganska liten för en satellit-en 1,47 kg (3. £ 2) aluminium sfär 152 mm (6 tum) i diameter. För sin ringa storleken jämfört med en satellit som inleddes tidigare av Sovjetunionen, Sputnik (väger 83,6 kg (ca £ 183) och 2 m över), sedan Sovjetunionens premiärminister Nikita Chrusjtjov kallade det för "grapefrukt satellit" . Men Vanguard jag återvände viktig information om geodesics och dynamiken i banor, öppna fönstret i rymden och bana väg för tusentals framtida satelliter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.