Vad är Tixotropi?

Tixotropi är en egenskap som visades av vissa vätskor som har en geléartad konsistens när de är stillastående, men som tunna när de utsätts för skjuvspänning. Ett av de klassiska exemplen på en tixotrop vätska är kvicksand. Så länge det inte är utsatt, kommer sanden vara ganska tjock. När något faller in och börjar piska runt, sätta stress på kvicksand, det blir mer vätska. Förutom att vara av intresse för människor som råkar falla i gropar i kvicksand, Tixotropi är en egenskap som kan utnyttjas på flera intressanta sätt. En tixotrop vätska kommer att bli allt mindre trögflytande som det utsätts för påfrestningar såsom agitation, skakningar, eller omrörning. Så snart stammen slutar, kommer vätskan återfå sin viskositet, sakta inrätta i ett halvfast tillstånd igen. Detta står i kontrast med en rheopectic vätska, som kommer att få ökande viskositet som det är oro, en blandning av majsstärkelse och vatten, till exempel att vara gelatinös vila men kommer företaget upprättat när det utsätts för tryck. Majsstärkelse och vatten "gloop" används ibland i naturvetenskapliga studier att introducera studenterna till konceptet med en vätska som de kan känna och manipulera.

Ingenjörer behöver tänka Tixotropi när de utformar strukturer, eftersom vissa substrat kan tixotrop. Till exempel när ingenjörer bygga strukturer på regenererade marken kan leror under bli föremål för kondensering under en jordbävning, som utgör en säkerhetsrisk. Även om det är möjligt att bygga på tixotrop lera och jord, måste man av säkerhetsskäl, med den struktur förankras i ett substrat som inte vätskeform under stam, såsom berggrund. P

Borrvätskor används i olje-och gasindustrin kan också vara tixotrop i naturen. Den vätskor förblir relativt fast vid fortfarande, men kommer vätskeform eftersom de används vid borrning för att fungera som smörjmedel. Tixotropi är också av intresse för människor som arbetar med lera, som keramiker, och i vissa delar av livsmedelsindustrin. Vissa livsmedel som uppvisar egenskaper som Tixotropi som kan påverka hur de hanteras och bearbetas.

Ingenjörer som studerar strömningsmekanik har en rad förklaringar till hur Tixotropi fungerar , beroende på de berörda vätska och vilka typer av krafter som det utsätts för. Förstå den här egenskapen kan vara viktigt för människor som arbetar med tixotropisk vätskor, eftersom den kommer att ge dem möjlighet att förutsäga vätska beteende och att utforska hur den här egenskapen kan utnyttjas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.