Vad är Spicules?

Ordet "spicule" beskriver spetsiga eller needlelike struktur. Det används i flera olika sammanhang inom naturvetenskapen. Spicules kan observeras på en mikroskopisk och makroskopisk nivå, överallt från havsbotten till solen. Den typ av spicule som diskuteras är vanligtvis tydligt av sammanhanget i diskussionen. I biologin är spicules används av många ryggradslösa djur för att försörja sig själva och stärka benstommen. De består av en mängd olika material, beroende på vilken organisation som gör spicule, och de finns i en mängd olika platser. Svampar är ett klassiskt exempel på en organism som använder spicules. Vid förstoring kan den lilla kristallstrukturer ses klädd i olika mönster. Symmetri är ofta ut, och olika svamp arter kan ha olika kedjor.

Nematoder också ibland har spicules, beroende på art. Även ryggradsdjur som grodor kan utveckla dessa strukturer. Undersökning under mikroskop är oftast nödvändigt för att identifiera en spicule, eftersom dessa strukturer är normalt mycket små när de hittas på djur. Funktionen hos spicules varierar också, och en del stöd, andra som ger dragkraft och andra serverar en funktion i fortplantningsorganen, till exempel. På andra änden av skalan är solens spicule, en brista av plasma som kan explodera från ytan av solen på en mycket snabb takt. Den spicule åtföljs vanligtvis med snabba variationer i solens magnetfält, och det kan ses med ett driv hög teleskop eller liknande observation instrument, med några av de bästa bilder från enheter i omloppsbana. Solar spicules kan vara omkring 300 miles (500 km) bred, visar hur imponerande de är, och hur långt solen är från jorden, eftersom människor inte kan se dem med blotta ögat, även om de riskerar att permanenta ögonskador genom att stirra direkt på Solen.

har flera hypoteser tagits fram för att förklara hur och varför solenergi spicules form, att lära sig mer om solen och liknande stjärnor. Från och med 202C fanns ingen fast enighet bland astronomer om dessa enorma utsläpp av energi, vilket tyder på att fler observationer behövs, tillsammans med studie från sonder som kan ta avläsningar för att samla information om förhållandena på och runt solen. Sådana observationer kan vara en utmaning att samla in, eftersom solen kan lätt skada eller förstöra sonder som kommer för nära sin extremt het och laddad yta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.