Vad är Resorcinol?

Resorcinol är en kemisk förening som fungerar som en antiseptisk, ett desinfektionsmedel, och en kemisk intermediär vid tillverkning av många andra läkemedel. Den går under flera namn, bland resorcin, m-Dihydroxibenzen, 3-hydroxifenol, och många fler. International Union of Pure and Applied Chemistry rekommenderade namnet Bensen-1 ,3-diol som standard namnet för ämnet, men det är oftare kallas resorcinol . Det framställs genom smältning av hartser, eller sekret kolväte av växter, med kaliumhydroxid.

Medicinskt är resorcinol används som antiseptiskt medel och som ett desinfektionsmedel. Den används ofta i salvor för behandling av hudsjukdomar som psoriasis och eksem. Små koncentrationer används också i over-the-counter akne mediciner och receptbelagda mediciner akne ofta har betydligt högre koncentrationer. Ibland används det som ett anti-mjällmedel i olika kosmetiska produkter.

Utöver sin medicinska ändamål har resorcinol också en mängd kemiska användningar av tekniska och vetenskapliga tillämpningar. Det används som mellanprodukt vid framställning av många läkemedel och andra organiska föreningar. Det används också som en mall molekyl i supramolekylär kemi, innehav molekyler i rätt anpassningar för reaktioner. Sådana supramolecular reaktioner kan ofta utföras i fast form, undanröja behovet av kemiska lösningsmedel som ofta skadliga för miljön. Ibland är resorcinol används i analytisk kemi samt. är Resorcinol klassificeras som ett farligt kemiskt. Det är brännbart, och måste hållas borta från lågorna i industri och inställningar lab. Inandning kan orsaka buksmärta, blå hud, förvirring, illamående och medvetslöshet. Det kan också orsaka rodnad och smärta när de utsätts för huden. Det rekommenderas att de som arbetar med kemisk slitage andningsskydd och hudskydd.

farorna med resorcinol sträcker sig till miljön, anses det farligt för miljön. Det främst är farligt för vattenlevande organismer, eftersom den löses upp lätt, och kan infiltrera sina system relativt enkelt.

Även om det har många användningsområden, är resorcinol oftast används i hudkrämer för behandling av acne, psoriasis, seborrheic, eksem och andra hudåkommor. Det används också för att behandla vårtor, förhårdnader och liktornar. Det hjälper till att avlägsna grov, hård eller fjällande hud, så att naturlig läkning kan uppstå lättare. Vanligtvis kommer den i form av en kräm eller salva som är tillgängliga över disk, men vissa starkare blanketter finns av recept. Även om det kan absorberas genom huden, i de mängder som finns i sådana salvor är det i allmänhet inte är skadligt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.