Vad är Myoglobin?

Myoglobin är en röd, järn-innehållande pigment som finns i muskelcellerna av djur. Det är en vattenlöslig, enkelkedjigt klotformiga protein består av 153 aminosyror, med en järninnehållande protes grupp i centrum. Om det har en struktur som liknar hemoglobin, det visar en högre affinitet till syre än hemoglobin gör. Den fysiologiska betydelsen av myoglobin är huvudsakligen tillskrivas dess syre bindande förmåga.

Myoglobin är i allmänhet finns gott om i hjärtats muskler och muskler anpassade till uthållighet verksamhet. Dessa höga uthållighet muskler kallas "red muskler. " Den myoglobin i dessa röda musklerna binds med syremolekyler och bildar oxymyoglobin , som fungerar som lagring akuta syrgas platser för kroppen. Syret i allmänhet frigörs när kroppen är i ett tillstånd av syrebrist. Detta händer under ansträngande motion eller fysisk ansträngning, när syret lämnas av blod i sig inte uppfylla kraven i kroppen.

Fördelningen av röda muskler är också hög i dykning däggdjur som valar och delfiner. Den högre nivån av myoglobin lagras i dessa muskler kan dessa djur att lagra mer syre så att de kan vara under vattnet under långa perioder. Myoglobin nivåer har visat sig vara hög i muskler sjöfåglar och pingviner också.

Hos människa är myoglobin används som en viktig biokemisk markör för diagnos av hjärtinfarkt eller hjärtattack. Det finns gott om i hjärtats muskler, så alla skador i hjärtat musklerna släpper stora mängder myoglobin i blodet. Myoglobin tester, därför genomfördes hos personer med symtom på hjärtinfarkt. I blodet stiga inom 2 till 3 timmar efter en hjärtattack och når sin topp inom ca 8 till 12 timmar. Det i allmänhet går tillbaka till det normala efter cirka 24 timmar efter skadan, dock, så det inte kan användas för bedömning av patienter hos vilka symptomen har varit pågår i mer än en dag.

Svåra skador på muskelvävnad kan leda till ett tillstånd som kallas rhabdomyolisis, och kan leda till akut njursvikt. I stora mängder, kan myoglobin vara toxiska för den tubulära epitelet i njuren. Det orsakar allvarliga skador på njurarna epitelet när blodet filtreras genom dem. Detta inträffar vanligen till offer för akut fysisk skada, som i fallet med jordbävningar eller blaster bomb.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.