Vad är Kimberella?

Kimberella är en mycket ovanlig och viktig fossil från sen Ediacaran, daterade till mellan 555 och 558 miljoner år sedan, 13 miljoner år före början av den kambriska perioden. Kimberella , som ursprungligen klassificerats som en manet och sedan en ruta manet, hade sin klassificering ändrades 1997 till att i en stam grupp blötdjur eller mollusk-liknande varelse. Detta berodde på anatomiska egenskaper (till exempel en ryggfena icke mineraliserade skal) och förekomsten av scratchings närheten som tyder på att djuret hade en radula, det chitinous tungan universella för alla blötdjur.

På grund av ålder och klassificering av Kimberella , är det äldsta väldokumenterade triploblastic (tre vävnad skiktad) bilaterian (bilateralt symmetrisk) djur i fossila fynd. En annan, tidigare möjligt bilateran är Vernanimacula , daterad till 580-600 miljoner år sedan, men vissa forskare hävdar att dessa 0,1 mm objekt är bara infilled bubblor, inte fossil med organiskt ursprung. I varje fall visar den att de tidigast kända bilaterala djuret en mollusk eller åtminstone blötdjur-liknande, vilket gör det sannolikt medlem av protostomes, en av två stora grupper av icke-nässeldjur (maneter, koraller, etc. ) Eller kammaneten (fält gelé) djur.

Under den tid då Kimberella bodde fanns det föga flercelliga livet, och oceanen våningarna dominerades av mikrobiella mattor-lager bakterier och arkéer flera millimeter tjock. Kimberella var en "matta Grazer"-ett djur som specialiserat sig på scooting längs den övre skiktet av mikrobiella mattan och skrapa bort bitar av mikrober med sin chitinous radula. Större exemplar av detta djur åtgärd 15 cm (6 tum) i längd, från 5 till 7 cm (2-3 i) i bredd och 3 till 4 cm (1-1. 3 i) höga, men det minsta är bara 2 till 3 mm lång. Den hade en mjuk "kjol" som det kunde ha använt för andning, och kan vara tillbaka i sitt skal i händelse av fara.

Tiden vid vilken Kimberella bodde, framlidne Ediacaran, hade andra enkla organismer som fungerar som förhandsvisningar av den komplexitet som skulle utvecklas i i början av kambrium, bara 13 miljoner år senare. Det bodde längs med mindre, knapp-liknande, tri-symmetrisk organismer kallas trilobozoans, enkla Medusa intryck som tillhörde tidigt Nässeldjur (släktingar till maneter), ormbunksblad-formad filtrerare som Charniodiscus , och mystiska räfflade ovaler av en stam som kallas Proarcticulata. Ingen av dessa andra organismer vänster slutgiltig spår, men Kimberella gjorde.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.