Vad är Glaciologi?

Glaciologi är läran om isen och dess olika naturliga formationer på jorden och andra himlakroppar, inklusive planeter, månar och alla andra platser kan det vara. På jorden omfattar denna studie, men är inte begränsade till, glaciärer och stora polerna istäcken. Studien av Glaciology är inte bara viktigt ur ett Geovetenskap perspektiv, men också en meteorologiska och astronomiska perspektiv. Således anses det en tvärvetenskaplig vetenskap och glaciologists ofta behöver utbildning i många olika vetenskapliga discipliner.

grund av den komplexa och ömsesidiga beroendet mellan olika processer på jorden, är studiet av is på jorden också mångfacetterad. Det övergripande målet eller syftet med en undersökning är beror på det särskilda vetenskapsman och intresseområde. Vissa kan vara intresserade av att lära om tidigare perioder av jordens geologiska historia. Andra kan vara mer intresserad av vilka effekter klimatförändringar och global uppvärmning har på jorden idag. En av de primära målen för Glaciology är att avgöra vad jordens atmosfär var som eoner sedan. Precis som olika lager av sten kan berätta något om jordens naturhistoria ger isen mycket liknande insikter. Genom separata prover, kan forskarna avgöra nästan exakt vad sammansättningen av jordens atmosfär var. Detta kan bidra till att avgöra vilka olika arter kräver för optimal överlevnad, särskilt när de kontrolleras mot den geologiska rekord.

Studier av Glaciology också kan förklara varför jorden har vissa landformer, även om ingen glaciärer och inlandsisar finns runt det aktuella området. Till exempel kan många av böljande kullar i Mellanvästern i USA och Kanada kan förklaras av glaciärer carving stigar som de drog sig tillbaka från landskapet. Likaså kan smältande glaciär vatten står för några av världens djupaste raviner, inklusive tidiga historia Niagara Gorge nära gränsen till USA och Kanada.

Geoteknik inte bara kan ge svar om jorden, men kan också uppvägas av hur området skulle kunna berätta för människor om andra planeter och himlakroppar. Om forskarna kan förstå och identifiera vilka av dessa har is, kommer de att ha en ganska bra utgångspunkt i sökandet efter utomjordiskt liv. Naturligtvis är det här livet kan vara mycket enkel i naturen, men ändå skulle besvara en av de äldsta frågorna mänskligheten någonsin har begrundat.

De som är intresserade av området of glaciology kommer sannolikt att hitta de mest möjligheter till karriär placering i utbildnings-och forskningsinstitutioner. Dessa kräver ofta en avancerad nivå, så att eleverna bör vara beredda att spendera mer än fyra år på college. De som är intresserade av den privata sektorn arbete kan hitta möjligheter i prospektering efter olja, mineraler eller andra naturtillgångar. Ofta kan isen ge en antydan om vilka medel som är vanliga i ett visst område.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.