Vad är Ganymede?

Ganymede är Jupiters måne, Jupiters största satellit, och den största satelliten i solsystemet. Med en diameter på 5. 262 kilometer, är det större än Merkurius, men med bara halv Merkurius massa. Tillsammans med Io, Europa och Callisto, är Ganymede en galileisk måne, vilket betyder att den upptäcktes av Galileo Galilei år 1610 med en av de tidigaste teleskop. Ganymedes är uppkallad efter den munskänk av grekiska gudar.

Ganymede har två typer av yta geografi-mörk och gamla, och ljus och slitsad. Liksom de andra Galileiska månar, Ganymede är gjord av ungefär lika delar silikat rock och olika isar. Vissa delar av dess yta ser ut som en skridskobana som har krossat med en hammare, hammaren i detta fall är effekten asteroider. Övergripande Ganymede ser ljusbrunt, som en sandsten. Som den tredje synliga av Jupiters månar, var Ganymede historiskt kallad Jupiter III. Ganymedes har en svag syre atmosfär. Den har också ett eget magnetfält, den enda månen i solsystemet som har en. Detta är sannolikt orsakas av att genomföra materialet sakta cirkulerar i sin kärna, som jordens. Tillräckligt stora himlakroppar har en inre temperatur som krävs för att smälta järn och dynamik konvektion som orsakar dess omsättning.

Liksom andra Galileiska månar, har Ganymede en tunn subsurface ocean. Det anses mindre sannolikt att innehålla liv än Europa, som Europas hav är närmare ytan. Ganymede banor 1. 070. 000 km från Jupiter, ungefär tre gånger avståndet mellan jorden och månen.

Ganymede största yta funktionen är Galileo Regio, en sprucken koncentrisk ring struktur liknande Valhalla på Callisto. Den starkt bekratrad regioner på Ganymedes har en yta över fyra miljarder år gammal, men de ljusare områdena är något yngre. Ganymedes's kratrar saknar väldefinierade central kupoler och kanter över kratrar på Merkurius och Månen eftersom Ganymede skorpa består av relativt svag is som har en tendens att flöda.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.