Vad är Doggerland?

Doggerland är en "förlorad mark" som fanns i dagens Nordsjön, mellan England, Nederländerna och Danmark. Doggerland fanns mot slutet av den sista istiden, ca 11. 000 år sedan, när glacial isen i norra Europa hade smält men vattenståndet var ändå tillräckligt låg för att området översvämmades inte som det är idag. Havsnivån var ca 120 m (394 fot) under nuvarande nivåer. Andra områden i världen som gjordes torka av dessa havsnivåer omfatta haven runt Indonesien och Berings sund, som korsas av jägare-samlare till Amerika.

Doggerland var en rik livsmiljö i sin heydey, ett paradis för människor och andra djur. Är ett låglänt område, hade rikligt träskmark och vatten för dryck, och besöktes av många djur. Det bildade en landbrygga från det europeiska fastlandet till England och resten av Storbritannien. Södra Britannia ockuperades periodvis av människor under Mesolitikum, men den mest befolkade område tycks ha varit Doggerland. Genom att kartlägga geologiska makeup på golvet i Nordsjön, har forskare upptäckt nedsänkt funktioner såsom berg, dalar och flodbäddar. Sängen av de största nedsänkt största flod, liknar storleken på dagens Rhen, har utsetts Shotton River efter Birmingham geolog Richard Shotton. Den Doggerland regionen anses avgörande för att förstå Mesolithic (Middle Stone ålder) period i norra Europa. Regionen är uppkallad efter Doggers Bank, en 20 meter (65 fot) lång sandbank nedsänkt i Nordsjön, en morän (anhopning av skräp) som skapats av glacial åtgärder. Forskarna har studerat Doggerland med AUVs (autonoma undervattensfarkoster) och dykare, hitta olika verktyg, bland annat hand-yxor, primitiva båtar, snidade horn och mänskliga kvarlevor, inklusive ben. Dessa ben har studerats för att analysera kosten för människor som bodde där.

Doggerland brukade ockuperas av mammutar, Saber-tandade tigrar, hjortar, och även lejon. Subfossilized organ av dessa djur ibland avslöjats av bottentrålning fiske fartyg. Man tror att området var relativt tom före 13. 000 år sedan, då en kall nafsa skulle ha förvandlat området till kylig tundran, men efter det började klimatet för att värma upp och området blev mer positiva till liv. Cirka 10. 000 år sedan, slutade istiden slut, och vattennivån började stiga. Ökningen skulle ha varit långsam-ungefär en eller två meter per århundrade-men när det var gjort, var Doggerland under vatten, och Storbritannien blev en ö, som hade skett med cirka 8000 år sedan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.