Vad är Centipoise?

beskrivs som en enhet för dynamisk viskositet, Centipoise är mängden kraft som behövs för att flytta ett lager av vätska i förhållande till en annan vätska. Centipoise anses vara den gängse måttenheten för vätskor av alla slag. Det är en hundradels poise . Symbolen för Centipoise är cP eller CPS , beroende på källan.

Även Centipoise kan tyckas vara en mycket teknisk och svår att förstå sikt, förstå det är enkelt när du har ett fast grepp om viskositet . Viskositet är ett mått på en vätskas motstånd mot flöde. Ett enkelt sätt att förstå det är att tänka på viskositet som vätska friktion. Tunnare vätskor, t. ex. vatten, har lägre viskositet, medan tjockare vätskor som olja har högre viskositet. En viskometer kan användas för att mäta Centipoise. En viskometer är ett instrument som mäter den kraft som krävs för att rotera en spindel i viss takt. Det finns andra typer av Viskosimetrar också. Vissa använder föremål, som bubblor eller bollar, för mätning. Rheometers eller plastometers kan användas för att få Centipoise mätningar av högviskösa vätskor eller smält polymerer.

Vatten vid cirka 70 ° F (21 ° C ) är cirka en Centipoise. Vid fastställande Centipoise, alla andra vätskor kalibrerad till viskositet vatten. Blod har en viskositet av 10 Centipoise, och etylenglykol har en viskositet av 15 Centipoise.

Tjockare vätskor som honung har högre viskositet. Till exempel har honung en viskositet 2. 000 Centipoise och melass har en viskositet på 5000 Centipoise. Ister har en viskositet av en jättestor 100. 000 Centipoise.

Den genomsnittliga personen aldrig kan möta ett behov av att lära sig mycket om viskositet och Centipoise. Dock kan dessa inom vetenskap och teknik, liksom högskolestudenter inom närliggande majors, hitta Centipoise en viktig måttenhet. Faktum är Centipoise mätningar används i allt från bränsle och självhäftande industrier att vissa typer av bearbetning av livsmedel och kyl-industrier.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.