Vad är Bioprinting?

Bioprinting är ett nytt område för forskning och teknik som innebär utskriftsenheter att deponera biologiskt material. Det långsiktiga målet är att tekniken skulle kunna användas för att skapa utbyte organ eller till och med hela organismer från råvaror biologiskt material.

Idag bioprinters är i en utvecklingsfas och främst används som vetenskapliga verktyg. De saknar fart och finjustering krävs för kommersiell spridning, men den dagen kanske inte är långt borta. Den första bioprinters deponeras droppar så små som 100 picoliters (som jämförelse är volymen av en cell omkring 3 picoliters och bästa bläckstråleskrivare kan sätta droppar 1-5 picoliters i volym) med en hastighet av tiotusentals per sekund. Nyare bioprinters kan pressa enskilda celler från en mikropipett vid en lägre hastighet. En bioprinter utvecklat av Gabor Forgacs, en biofysiker vid University of Missouri i Columbia, används kombinationer av "bioink" och "biopaper" till print komplexa 3D-modeller, om än inte på cellulär upplösning. Verksamma vid 10. 000 punkter per sekund (10 kHz), en 100 picoliter skrivaren kan producera 60 mikroliter av vävnad varje minut, eller 86 milliliter per dag, en mängd vävnad som nästan skulle kunna fylla en typisk provrör. Baksidan av den 100 picoliter skrivaren är den låga upplösningen-de flesta organiska vävnaden vi känner till kräver exakt cell-nivå organisation för att fungera korrekt. När Forgacs använde mikropipett metod med encelliga upplösning De har kunnat skapa funktionella, levande vävnad som uppträdde som den orgel den kom från. Till exempel, när de använde bioprinter att deponera celler kyckling hjärta på ett fat, började de att slå synkront. Givet en hög detaljerad karta över mobilnät i ett mänskligt hjärta, det finns några grundläggande hinder mellan att gå från denna rudimentära bioprinter till en som skriver ut fullständiga mänskliga organ inom ett decennium eller två.

kan Bioprinters hittas i hela science fiction. Till exempel i Det femte elementet , blir en av huvudpersonerna hennes kropp skapad av en bioprinter i öppningsscenen av filmen. Vissa har även lovordats bioprinting som en möjlig väg till odödlighet, men det är tveksamt på kort sikt på grund av svårigheten i att inte störa hudceller när den ersätter åldrande interiör celler.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.