Vad är Adsorption?

Adsorption är en process, liknande absorption, genom vilken ett ämne i en gas eller vätska blir knutna till ett fast ämne. Ämnet kan vara en förorening, kallas adsorbate, som attraheras till ytan av en särskild fast. Adsorption förekommer i naturen, men industrin har fulländat adsorptionsmetoder att städa upp farligt avfall eller rena dricksvatten.

Tiny kemiska partiklar svävande i en annan fas av ärendet, vilket i luften som gas eller vatten som vätska , anses ibland föroreningar. Dessa små partiklar kan skiljas från denna fas, som kallas adsorbent, att ange en annan fas. Ett material av en annan fas, liksom den fasta kol, företrädesvis riktar sig mot dessa partiklar och obligationer i adsorbate till dess yta. Den kvarvarande luft eller vätska har renats. Detta skiljer sig från absorption där partiklarna aldrig ändrar fas, men ange porerna i fast tillsammans med den medföljande luft eller vatten.

Fysiska och ekologiska metoder för adsorption sker hela tiden. Exempelvis adsorberar havet koldioxid i atmosfären, vilka effekter klimat och omgivningens temperatur. Tidiga människor observerade att om de förkolnade en benbit hela vägen, kunde de sätta benet i maten blandningar, som socker vatten, och det skulle samla förorenande partiklar som inte är ätbara, och därmed rena maten. Partiklar färgad i vår synliga spektrat, liksom de starka lukter, är lättast att bindas.

Det är viktigt att utnyttja kraften i adsorption i kämpar moderna kemiska risker . Vissa fasta ämnen är idealiska för adsorption. De har mycket yta för deras volym eftersom de är KOPPÄRRIG med micropores. Industriella och kommersiella användningar för Adsorptionsfilter varierar. Gör exempelvis kol kallt dricksvatten smakar bättre. Ett kolfilter kan värmas med att rengöra ytan på adsorbates och återanvändas. Aktiverad aluminiumoxid bort skadliga kemikalier som fluorid och arsenik från vätskor. Syntetiska hartser kan städa upp mycket farliga utsläpp, t. ex. nervgas, i områden som kan ha höga temperaturer, som i närheten av sprängämnen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.