Vad elasticitetsgräns?

elastiska gränsen för ett material är en viktig faktor i det civila, mekaniska och flyg teknik och design. Elasticitetsgräns, även kallat sträckgräns, är en övre gräns för den stress som kan tillämpas på ett material innan det permanent deformeras. Denna gräns mäts i pounds per kvadrattum (psi) eller newton per kvadratmeter, även känd som pascal (Pa).

elasticitetsgräns är en funktion av elasticitet i ett material. Elasticiteten är förmågan hos ett material för att återgå till sin ursprungliga form, eller dimensioner, efter en belastning eller stress avlägsnas. Allt material kommer att deformeras när en stress eller belastning tillämpas. Stammen är ett mått på mängden av deformation som uppstår när ett material är under stress.

elasticitet uppstår när ett material utsätts för låg stress. Det kommer att försvinna efter den stress tas bort, och materialet kommer att återgå till sitt ursprungliga skick. Plastic stam kommer att uppstå betonar över det elastiska gräns. Ett material som upplevelser plast stam som inte kommer att återhämta sig helt och återgå till sitt ursprungliga mått efter stress avlägsnas. kan här egenskapen kan illustreras med ett exempel med en fjäder. Om en vikt hängs på ena änden av en fjäder, med den fasta motsatta änden, kommer att utvidga våren. Om en liten mängd riskvikt och sedan tas bort, kommer våren tillbaka till sin ursprungliga längd. Om för mycket vikt tillämpas på våren kommer den att deformeras permanent och kommer inte tillbaka till sin ursprungliga längd när vikten tas bort. Våren har genomgått plastisk deformation på grund av stress till följd av vikt översteg den elastiska gränsen.

Material har en mätbar relation mellan tillämpad stress och de påfrestningar. Detta förhållande kan ritas i en Dragprovkurva. Lutningen på Dragprovkurva förblir konstant i den region där elasticitet inträffar. Den elastiska gräns är den punkt där det gäller stress orsakar en debut av permanent deformation, och lutningen på Dragprovkurva förändringar.

Alla material har en elasticitetsgräns. Segheten är ett mått på mängden av deformation innan fullständigt misslyckande. Sega material som stål och mässing, kommer att uppleva en stor mängd plastisk deformation före den slutliga fel inträffar. Spröda material som glas och betong, visar liten eller ingen plastisk deformation, och fullständigt misslyckande ofta sker omedelbart efter ett kritiskt värde av stress har uppnåtts. Av denna anledning, spröda material oftast inte har en sträckgräns.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.