Vad är stearinsyra?

Stearin är den gemensamma benämningen för oktadekansyra, som är en mättad fettsyra med den kemiska formeln C 18 H 36 O 2 . En fettsyra är en organisk förening som består av en lång ogrenade, kol ryggrad som slutar med en karboxylgrupp, eller-COOH. En karboxylgrupp består av en kolatom bunden till en syreatom med en dubbelbindning och en hydroxid bestående av en syre och väte atom limmas ihop. Den syre och väteatomer är bundna till slutet kolatomen på ett sådant sätt att de ger det en kostnad, som gör det möjligt att bilda vätebindningar med andra molekyler. En vätebindning är en kemisk bindning som utgör mellan en väteatom i en molekyl och en negativt laddad atom i en annan molekyl. Exempel på atomer som medför negativa avgifter syre och kväve. Stearin molekyler garanti när vätebindningar form mellan de dubbla bundna syre av en molekyl och väte av hydroxid grupp av andra molekylen. Att förstå strukturen av stearinsyra, är det viktigt att komma ihåg att en kolatom kan knyta an till fyra andra atomer eller molekyler. En kolatom som har fyra atomer eller molekyler bundna till det är i sin mest stabila form, vilket gör det relativt föga reaktivt. Som stearinsyra är en organisk förening, eller förekommer i levande organismer, är det mycket viktigt att det är stabilt och inte bryts ned lätt. Stearin är en mättad fettsyra, vilket innebär att kol ryggrad utgörs av en lång kedja av kolatomer som förbinds med samma band och med två väteatomer bundna till de interna kolatomer.

Stearin syra används för många olika hushållsprodukter. Det används som smörjmedel, en härdare och emulgeringsmedel, en kemikalie som gör att oljor och vatten att blanda. Många vanliga produkter innehåller stearinsyra, bland tvål, kosmetika och lotion, stick deodoranter, och ljus. Levande ljus, gör vaxet mer svårbegripligt, mindre tydlig och mindre benägna att droppa. Den härdar dem också och ökar smältpunkt, så att ljuset håller mycket längre.

Renad stearinsyra är ett vaxliknande ämne som är luktfri och ofta tar formen vitt eller gult vaxartat flingor. När det värms upp, blir det en klar vätska. Stearin är en av de vanligast förekommande fettsyror och finns i ett antal animaliska fetter och vegetabiliska oljor, inklusive fett från nötkreatur och kakaosmör. Den används ofta vid tillverkning av margarin, förkorta, pålägg och bakning produkter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.