Vad är mikrofauna?

mikrofauna är små djur och encelliga organismer endast synlig i mikroskop. Vanligtvis mikrofauna definieras som varelser som är mindre än 0,1 mm (100 mikrometer) i storlek, med mesofauna som organismer mellan 0,1 mm och 2 mm i storlek, även om definitionerna kan variera.

I marken, kan mikrofauna finns i stort antal-i allmänhet flera tusen per gram. Vem som helst kan ta lite blöt jord, lade den under ett mikroskop, och hitta mikrofauna. Några av de vanligaste och viktigaste mikrofauna är protozoer (encelliga eukaryoter), kvalster (bland de mest skilda och framgångsrika av alla djur), hoppstjärtar (som rör insekter), nematoder (transparent wormlike varelser), hjuldjur (uppkallad efter deras hjul-liknande gisselceller mouthparts), och björndjurens, även känd som "björndjur," en av de härdigaste organismer i naturen. Mikrofauna kan hittas i hela världen, överallt där det är fuktig mark, och några andra ställen också. Hoppstjärtar har hittats i McMurdo Dry Valleys Antarktis, en av de kallaste och torraste platserna på jorden.

mikrofauna åtföljs av mikroflora, som innehåller alger, bakterier, svampar och jäst, som kan smälta bara om organiskt ämne, och vissa oorganiska ämnen, såsom TNT och syntetiskt gummi.

Större djur som också återfinns i marken kallas mesofauna, såsom daggmaskar, leddjur, och stora nematoder, och macrofauna, som inkluderar grävande däggdjur som mullvadar och kaniner. Det mikrofauna är den minst förstådda av jorden på grund av sin ringa storlek och stora skillnader. Många mikroorganismer är medlemmar i den så kallade "cryptozoa," djur som fortfarande obeskriven av vetenskapen. Av de uppskattningsvis 10-20 miljoner djurarter i världen, bara 1,8 miljoner har fått vetenskapliga namn, och många av de resterande miljonerna kan mikrofauna, till stor del från tropikerna.

Mikrofauna bor i små porer mellan korn av mark, och många är vattenlevande. Vissa mikroorganismer är sessile, dvs de fäster på underlaget under hela sitt liv och aldrig flytta. Dessa djur befrukta sina kompisar genom att släppa gisselceller spermier, medan de själva kvar.

Mikrofauna kan hittas på människokroppen. Våra hem har tusentals av kvalster som lever genom uppslutning av våra döda hudceller.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.