Vad är ett periskop?

ett periskop är en apparat som tillåter en observatör att se saker som ligger utanför hans eller hennes siktlinje. En av de klassiska användningar av ett periskop är i ubåtar. Istället för att behöva ytan för att se vad som händer på havsytan, kan ubåten istället stanna säkert nedsänkt under vattnet och utvidga ett periskop för att titta runt. Periskop används ofta i det militära, men även på andra områden, såsom medicin och jakt.

Flera råa versioner av periskop användes så långt tillbaka som 1400-talet, men den moderna designen har utvecklats i sena 1800-talet, när det uppenbara militära tillämpningar av periskop började förverkligas. Av första världskriget, periskop var standard fråga som många soldater i skyttegravarna, och de utnyttjades också i ubåtskrig.

periskop består av ett långt rör som innehåller antingen speglar eller prismor. Den spegel eller prisma i ena änden fångar bilden och krökar eller speglar det så att man kan resa ner röret att träffa spegel eller prisma på andra sidan, böjer på bilden igen så att den kan möta öga hos tittaren. Om röret är väldigt lång, kan förstoringsglas användas för att förstora den så att betraktaren kan se klart. Periskop kan vara portabel, vilket är fallet i diket periskop används i första världskriget, eller så kan fästas i ett hölje som en tank eller ubåt. Man kan använda ett periskop för att se ovan sin nuvarande plats, ger dem möjlighet att stanna dolda och skyddade bakom pansar eller en vägg, och periskop kan också användas för att titta tunnelbana och runt hörn. Enheten kan maskeras så att det inte kommer att vara väl synlig för observatörer i fjärran, så att läget för tittaren inte kommer att ges bort av utseendet på periskopet.

Vetenskapen bakom periskopet är ganska enkelt, och barn som förs till grundläggande optik ibland uppmuntras att bygga periskop att experimentera med principerna. Periskop kan också vara oerhört användbart stöd för att vissa barns lekar, såsom lek där barnen vill kunna observera en situation samtidigt som den är dold.

Optik-butiker ibland bära periskop eller byggsatser som kan användas för att göra dem, och specialiserade versioner finns också tillgängliga från medicinsk leverantörer och butiker som tillgodoser jägare. Även om periskopet är känd för sin användning på ubåtar, de flesta flottor idag föredrar faktiskt att använda andra bildframställningsapparatur, och ropa "upp periskopet" sällan hörs, förutom på film.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.