Vad är en röd jätte?

En röd jätte är en typ av stjärna. Dess namn är ganska självförklarande: det är rött på grund av dess relativt låga temperaturer, och det är en av de allra största stjärna slag, 1. 000 gånger så omfattande som vår sol. Betelgeuse, Antares, Aldebaran, och Arcturus är några välkända röda jättestjärnor synligt från jorden med blotta ögat.

En röd jätte är en åldrande stjärna och astrologer hypotes att vår sol kommer att bli en röd jätte på ungefär fem miljarder år. Yngre stjärnorna skapa energi genom väte fusion, vilket skapar helium i processen, så småningom orsakar helium till väteförhållande inuti stjärnan att öka. Väte är i kärnan av yngre stjärnor, men som en stjärna åldrar och använder sin vätgas butik, blir väte begränsas till ett yttre skal, medan kärnan är endast helium.

I detta scenario har helium kärna inget bränsle att bränna, som helium fusion är möjligt endast vid mycket höga temperaturer, över 100 miljoner Kelvin. Därför börjar helium kärna att ingå avtal, medan väte skalet börjar expandera. Stjärnans luminositet, eller ljusstyrka, ökar med en faktor på 1. 000 till 10. 000, medan väte skalet börjar bränna svalare, tar på sig en röd utseende och blir en röd jätte. Rött ljus är den lägsta temperaturen i synligt ljus, medan hetare lampa lyser vit eller blå.

När vår sol växlar till skal väte fusion och blir en röd jätte, kommer det att vara slutet av vårt solsystem som vi känner det. En röd jätte i stället för vår sol skulle nå bortom jordens nuvarande bana. Men, som en del av åldrandet, solens gravitationskraft kommer avsevärt försvagas, så att alla inre solsystemet planeter utom Merkurius iväg. Medan jorden själv kan överleva händelsen, bränner ekosystem vi vet kommer att förstöras solen ljusare, och jordens atmosfär kommer mer liknar det nutida Venus-alldeles för varmt för att stödja livet som det är på dagens jorden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.