Vad är en amöba?

en amöba är en prototypiska släkte av encelliga organismer som finns i ruttnande vegetation, fuktig jord och djur som människor. Den amöba är en relativt avancerad form av encelliga organismer. Amöbor kan utvidga och ansvarsområde deras cytoplasman, eller inre vätskor, och form BLOB-liknande vapen kallas pseudopodia. De använder dessa att förstå matrester och driva själva genom mikroskopiska terräng. Även de mest kända amöba arter, Amoeba proteus, är cirka 700 mikrometer i diameter, kan de större Amoeba dubia bli lika stort som en millimeter i diameter och är synligt för blotta ögat. Den amöba först upptäcktes av August von Rosenhof 1755, med en tidig mikroskop. Det amöba är ett populärt organism för testning och observation av forskare, en så kallad "model organism. " Andra modellorganismer omfatta fruktflugor och möss. Den amöba är användbar som modell organism eftersom dess relativa STORSINTHET gör att den kan ses med hjälp av en grundläggande ljusmikroskop, och dess rörlighet och komplexitet gör det mycket intressantare än mer förenklad protister. Att amöba är i stort sett öppet är också hjälpsam. Amöbor har petade och stack i stort sett varje enhet som människan känner till. Eftersom en amöba har cellväggar är så tunn och mobil, är det i stort sett öppet och inre organ kan ses. De mest uppenbara är kärnan, som lagrar det genetiska materialet, och vakuoler, där livsmedel förvaras och smälts. Beroende på salthalten i vattnet där en amöba har hittats kommer att krympa och svälla i ett försök att utjämna sin täthet med det omgivande mediet. Om en amöba placeras i vatten som innehåller inget salt alls, kan det sväller så mycket att det spricker.

amöbor fortplanta sig genom binär fission. Livscykel från födelse till reproduktion tar mellan 45 och 100 timmar, beroende på diet. När en amöba går in i en fientlig miljö, kan man bilda sig till en boll och utsöndrar ett skyddande membran att bilda en cysta. Den amöba stannar sedan i denna rustning tills de externa förhållandena förbättras. Om amöba fortfarande cysta form för länge, kan det dö, men denna strategi kan hjälpa till att få genom svåra tider och lever för att se en annan dag. Strategin liknar den i viloläge.

En del amöbor är patogen för människor, som orsakar sjukdomar inklusive amoebic meningit, men de flesta är godartade, lever i våra tarmsystem och stjäla mat eller levande n ytan och tidskrävande våra döda hudceller. Det kan amöbor kryper över dig rätt när du läser just denna mening.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.