Vad är en UV-bild?

En UV-bild är en bild tagen med film eller en sensor som är känslig för ljus i det ultravioletta bandet av det elektromagnetiska spektrumet. Det är viktigt att notera att även om resultatet av UV-fotografering är en synlig bild, är UV-ljus inte synligt för det mänskliga ögat, och den synliga bilden är faktiskt skapas genom användning av falska färg som ger färg värden beroende på intensiteten i exponering för ultraviolett ljus. UV-bilder kan användas i en mängd olika inställningar, och är särskilt populär i vetenskaplig forskning.

Två tekniker kan användas för att erhålla ett UV-bild: återspeglas ultraviolett fotografi och ultraviolett fluorescens fotografi. Båda kräver utrustning som klarar av ljus i det ultravioletta området av spektrumet. Detta innefattar specialiserade film för film kameror och UV-känsliga sensorer i digitala kameror. Det är också nödvändigt att använda filter med kameralinsen, eller att använda en lins som är speciellt utvecklat för användning i UV-fotografering.

För att ta ett UV-bild, använder fotografen ett filter eller lins som blockerar ut synligt ljus, vilket gör att endast UV-ljus i kameran. När bilden brast, filmen eller sensorn utsätts för UV-ljus, skapar en UV-bild. Ibland, ett filter som gör att blått och violett ljus i kameran används, vilket skapar en ganska kusligt utseende i den färdiga bilden. i vetenskapen, är UV-bilder tagna från rymden, planeter och andra föremål för intresse i universum för att samla in mer information om dem. Dessa bilder är tagna från rymden eftersom jordens atmosfär interfererar med ultraviolett ljus och kan dölja vår "Visa" i det ultravioletta spektrat. Mönster som tidigare inte kunde identifieras kan bli synliga när man bara titta på UV-området av spektrumet, och denna bildteknik kan också användas för att göra saker som att upptäcka nya planeter och stjärnor. I detta fall kan bilden vara färg behandlas innan det släpps till allmänheten, men man bör vara medveten om att färger man upplever är konstgjorda.

Forskarna kan också använda en UV-bild för att identifiera särskilda markeringar på växter och djur. Blommor i synnerhet är kända för att ha märkning som bara visas för djur som kan känna av ultraviolett ljus. Bin, till exempel, se världen annorlunda än människor gör, och de kan identifiera små landningsbanorna och andra markörer för blommor som människor inte kan se. En UV-bild kan användas för att få en uppfattning om hur bin kan se en viss blomma, som kan ge intressant information om binas liv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.