Vad är en UV Rating?

Ett UV betyg eller index är allmänt accepterad standard mått på styrkan av ultraviolett (UV) strålning som alstras av solen. Baserat på särskilda tider och särskild geografiska platser, är UV-index nu en del av de dagliga väderprognoser. Prognoserna ger grundläggande fakta om den lokala UV betyg för tolkning av allmänheten.

För mycket exponering för UV-strålning kan orsaka många problem för människor. Dessa inkluderar grå starr, accelererad hudens åldrande, hudcancer och solskador. Läkare och offentliga grupper hälsa rekommenderar att folk skyddar sig mot skadlig UV-ljus genom att ha svämmar hattar och använda solskyddsmedel. är en datormodell som normalt används för att förutsäga UV-rating nivåer, eftersom det är mer praktiskt än att mäta nivåer på specifika geografiska platser. Dessa förutsägelser kanske inte helt korrekt, men är tillräckligt nära äkta avläsningar att tillfredsställa mätstandarder av forskare och myndigheter. Datormodeller är också ofta åberopas för att prognosen andra väderrelaterade förhållanden. Den UV-index är enkel att tolka. Ju högre betyg på den öppna linjär skala, desto större är risken för någon form av hud-och ögonskador. Noll motsvarar UV-index på natten. En klassificering av tio är normalt ett tecken på middag solen på en molnfri dag, manskap i 11 och ovan anses allmänt i geografiska områden på södra halvklotet där ozonskiktet är uttömda. Det poängsystem införlivas med UV-index visar att en noll till två betyg betyder minimal exponering vid High Noon. Ett betyg mellan tre och fyra på samma timme anses som låg, högst fem till sex poäng bedöms som måttlig och sju till nio ses som riskabel. Om UV betyg överstiger nio, människor starkt uppmanas att stanna inomhus. Länder som regelbundet upplever hög UV betyg tolvtiden införliva ofta pauser eller siesta under vardagarna för att skydda arbetstagare från farliga UV-exponering.

Utöver informationen i prognoserna, är UV-skydd omdömen lämnas om solskyddsprodukter så att konsumenterna kan välja rätt styrka baserat på deras hudtyper, UV betyg för sitt geografiska område och uppskattade exponeringen tid till solen. UV betyg på etiketterna solglasögon också stöd användare i inköp stilar och märken som på lämpligt sätt skydda ögonen från skadlig UV-strålar.

Luftföroreningar leder till minskad mängd UV-strålar som gör det genom atmosfären. Andra faktorer såsom höjd, avstånd från ekvatorn, och latitud påverka styrkan av UV-rating också. Den naturliga melanin innehåll mörkhyade personer ger några naturliga skydd mot UV-strålar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.