Vad är en Flare Star?

Flare stjärnor, även känd som variabla stjärnor och UV Ceti variabler är röd dvärg stjärnor som upplever stora svängningar i yttemperatur och solstrålning under loppet av timmar eller minuter. Flare stjärnor är mycket oförutsägbara, men fantastisk att titta på, eftersom de flesta stjärnor, liksom på huvudserien, erfarenhet variabilitet i sin sol-utdata med tiden sträcker sig miljontals år. P

Flare stjärnor orsakas av motsvarande soleruptioner, förutom att de är mycket större i storlek i förhållande till stjärna. Eftersom Red Dwarf stjärnor har en massa bara några tiondelar av solen, de har mindre allvar och facklor kunna kasta ut material mer energiskt från stjärnans yta. När en utflytning stjärna går bort, kan jordytan från 3000 K till 10. 000 K i en kurs för bara några minuter. Dessa inträffa under magnetisk reconnection events. Materialet i en stjärna görs, plasma, svarar på magnetfält som genereras av stjärnan. Normalt är flux mönster av plasma i linje med magnetfält. Ibland magnetfält kollaps oförutsägbart till en lägre energinivå, flytta dramatiskt deras konfiguration. Plasma rusar in i den nya konfigurationen, kollidera med sig själv och uppvärmning upp tusentals grader i processen. Eftersom Red Dwarf stjärnor är vanligtvis relativt svalt, de enorma blossar upp i värme och energi är mycket påtaglig. Några soleruptioner på flare stjärnorna är så stora att de projekt 20% rabatt på stjärnans yta i förhållande till dess diameter.

Den närmaste stjärna till jorden förutom sol, Proxima Centauri, är en utflytning stjärna. Eftersom röda dvärgar är i sig väldigt svag, kan vi bara observera dem som är mindre än cirka 50 ljusår från jorden, så alla flare stjärnor liknande är nära. Den mest kända är UV Ceti, upptäcktes 1948.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.