Vad är en Firestorm?

En Firestorm är en stor brand uppstår när lågor är så intensiv att de skapar och upprätthålla sin egen vind system. Beroende på stacken effekt, också känd som skorstenseffekt skapar värmen från elden så stark Updraft detta angränsande luften är starkt dras i, skapa starka vindar som blåser i riktning mot centrum av branden. En Firestorm är särskilt sannolikt att uppstå där det finns Golfströmmen vindar mata den, eller den temperatur inversion skiktet är genomborrad av varm luft från elden. Firestorms sannolikt kommer att uppstå när det finns en tillräckligt stor brand.

Välkända firestorms har inträffat både i naturliga förhållanden, såsom de stora Peshtigo Brand i Wisconsin, eller askonsdagen bränderna i sydöstra Australien och konstgjorda förhållanden, såsom i flygbombningar i Hamburg, Dresden och Tokyo eller kärnkrafts bombningarna av Hiroshima och Nagasaki. Man skulle kunna tro att vinden resa mot mitten av brand skulle förhindra den från att sprida sig utåt, men detta är inte fallet. Den extrema turbulens orsakade runt flamfront gör det möjligt för brandspridning. Ofta brand tornados, så kallade flamma virvlar, form i kaotisk turbulens, rusa runt oförutsägbart och sätter allt i sin väg i brand. Under brandbomber över Dresden, en stor brand tornado förbränns över 30. 000 personer samlades i en stad torg inom 15 minuter. Firestorms i Hiroshima och Nagasaki orsakade många dödsfall efter den första explosionen.

Det finns flera varningstecken som pekar mot uppkomsten av en Firestorm i brand förhållanden. Dessa inkluderar minskade synlighet, minskat ljud conduction, andningssvårigheter, och de momentana rostning (torrdestillation) av bladen på ett avstånd från huvudbrandkontrollstationen. Det finns flera huvudtyper av Firestorm i en skogsbrand sammanhang. Dessa omfattar 1) en termisk bubbla, där täta lövverk i en liten dal eld och skapar en bubbla av het gas som inte kan smälta samman med luften över den på grund av sin stora värme, 2) brand mattor, där hela golvet i ett stort och öppna dalen börjar brinna, 3) förlossning av ett lager med kall luft, som liknar en termisk bubbla, men det kan hända var som helst, där kall luft förhindrar pyrolysprodukt ut gaser från att stiga och skapa en "krutdurk", som till slut exploderar, 4) pyrolys av en motsatta sluttning, där en brand på en sluttning initierar självantändning alla över en motsatta sluttning, trots att de är åtskilda av hundratals fötter, och 5) en Firestorm längst ned i en liten dal, där pyrolysprodukt ut gaser förenas på ett flodbädden och spontant antändas när elden når det.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.