Vad är en Eukaryoter?

En eukaryota är en typ av cell (eller encellig organism) som besitter en kärna och membranbundna organeller, till skillnad från prokaryoter (bakterier och arkéer) som inte gör det. Eukaryoter innebär "bra /sant mutter /kärna" på grekiska, med hänvisning till kärnan, medan "Prokaryoter" betyder "före nut /kärna". Eukaryota celler tenderar att vara större (med cirka en storleksordning) och mycket mer komplex än Prokaryoter celler.

Alla växter, djur, svampar och många mikroorganismer är eukaryoter. Eukaryota celler funktionen flertal organeller, eller poröst underenheter med utsedda roller. Dessa omfattar mitokondrier (vilken befogenhet cell), endoplasmatiska reticulum (syntetiserar viktiga biomolekyler), golgiapparaten (processer och paket biomolekyler), lysosomer (som bryter ner döda eller främmande material), centrioles (som förmedlar celldelning), kloroplaster (finns i växter), och en stark cytoskeleton. Dessa organeller alla flyta i cytoplasman, en SENTIMENTAL, semi-transparent vätska som fungerar som "blod" i cellen.

Dessutom kan eukaryota celler har en rad yta funktioner som används för transport eller skydd inte finns i prokaryoter. Exempel är en flagella, såsom de som finns i mänskliga spermier, och en cellvägg, som finns i växter. Svamp celler har en chitin cellvägg, samma material som används av insekter för sin exoskeletons. Svampar såsom svamp inte känner sig hårt kontakt eftersom tjockleken på deras chitin väggar är mycket mindre än chitin exoskeletons av insekter och andra arthopods.

eukaryoter har potential för betydligt större komplexitet och mångfald än prokaryota celler . Vissa organeller i eukaryota cellerna faktiskt förfäder prokaryoter, som en gång hade ett symbiotiskt förhållande med eukaryota men har sedan tagits upp av den. Exempel mitokondrier och kloroplaster. Mitokondrierna har egen DNA, som under evolutionära tid har långsamt över till den mer skyddade kärna.

Eukaryoter är nyare bland livet på jorden än prokaryoter. Även prokaryoter utvecklats 3. 4-2. 7 miljarder år sedan, eukaryota utvecklats mellan 2,1 och 1,6 miljarder år sedan, även om vissa uppgifter tyder på ett möjligt ursprung för 2,7 miljarder år sedan. Den tidigaste eukaryota fossilen datum 1. 2 miljarder år sedan, i form av röda alger, en typ av tång.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.