Vad är en BuckyBall?

En BuckyBall är en sfärisk eller elliptiskt bur som består av kovalent bundna kolatomer. Det är en fullerenmolekyl, en annan allotrope (arrangemang) av kol, vid sidan av grafit och diamant. C60 är den första fulleren upptäcktes, och är känd som buckminsterfulleren, efter arkitekten Buckminster Fuller's geodetiska kupoler, som molekylen liknar. Fullerener, inklusive BuckyBall, är extremt starka men relativt dyra att producera och rena. Annan variant av fullerener är nanorör, som liknar buckyballs utan cylindriska snarare än sfäriska. p

Fullerenes upptäcktes först 1985 av Harold Kroto, James Heath, Sean O'Brien, Robert Curl och Richard Smalley i molekylär balk experiment. Senare sågs de i Gemensamma platser där kol finns, såsom ljus sot. Kroto, Curl, och Smalley fick slutligen 1996 Nobelpriset i kemi för sitt arbete med fullerener.

Buckyballs kommer i alla storlekar. Minsta BuckyBall består av 20 kolatomer och en av de största har 540, men ännu större varianter kommer sannolikt att bli upptäckta eller tillverkas. Den vanligaste buckyballs ha 60 eller 70 kolatomer. Eftersom buckyballs bildar stora burar, ibland andra atomer blir fångade in dem. Bevis på en asteroid effekter i slutet av perm era hittades genom analys av ädelgaser fångad på detta sätt.

Fullerenes är de enda allotrope av kol som kan lösas upp i vätska, och även då endast i små mängder. En lösning av ren fulleren är lila. Även om det har varit frågor om säkerhet BuckyBall till marina djur, är det känt att fullerener i stort sett är inerta och bevisen mot deras reaktivitet är mycket högre än till förmån för det. Det finns metallofullerenes som kombinerar tillsammans metalljoner med kolatomer. Andra varianter är möjliga. Forskningen inom detta område är bara början.

Den vanligaste produktionsmetoden för buckyballs är att placera ett block av grafit mellan två elektroder och skicka ett kostnadsfritt via blocket. Den resulterande plasmaljusbåge orsaker skapas många fullerener, som sedan måste isoleras från omgivande sot.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.