Vad är en Allotrope?

En allotrope är en variant av ett ämne som består av endast en typ av atom. Det är en ny molekylär konfiguration, med nya fysiska egenskaper. Ämnen som har allotropes innehåller kol, syre, svavel och fosfor. Allotropes av ett givet ämne har ofta stora skillnader mellan varandra. Till exempel en allotrope av kol, fulleren, är många gånger starkare och lättare än stål. En allotrope inte skall förväxlas med fas , vilket är en förändring av hur molekyler förhåller sig till varandra, inte på samma sätt som enskilda atomer Bond tillsammans.

Generellt en allotrope kommer att vara mycket vanligare än en annan. Till exempel är O2 allotrope av syre betydligt vanligare än den O3 allotrope, ozon. Fosfor kommer i minst 3 allotropic former, röd, svart (eller lila eller violett), vit (eller gul). Röd och vit fosfor är den vanligaste, som båda består av tetrahedrally arrangerade grupper om fyra fosfor. De tetraedriska arrangemang i röd fosfor är knutna till kedjor, medan de i vit fosfor är åtskilda. Svart fosfor arrangeras i 2-dimensionella sexkantiga ark, ungefär som grafit. White prosphorous omedelbart reagerar på luft, oxiding och producerar fosforpentoxid.

Carbon är det ämne med flest allotropes, med 8 upptäckt hittills. Den har allotropes mest radikalt skiljer sig från varandra, allt från mjuka till hårda, ogenomskinlig till genomskinlig, slipmedel som smidigt, billigt att kostsamma. Dessa allotropes inkluderar amorft kol allotrope, kol nanofoam, Nanorör, diamanten allotrope, fulleren allotrope, grafit, lonsdaleite och ceraphite allotrope. Kol och sot är båda båda formerna av amorft kol, en av de vanligaste kol allotropes. Diamond är en allotrope atomer hänger samman i ett 3-D kristallint nätverk av kovalenta kol obligationer. Diamant, naturligtvis, är båda mycket dyra, sällsynta och stark. Carbon fullerener är bland de starkaste och lättaste kända material. Carbon nanofoam har en extremt låg densitet, endast ett fåtal gånger tyngre än luft.

av alla element som uppvisar allotropic egenskaper är kol i särklass mest varierade och intressant. I själva verket har nya allotropes för kolatomer har föreslagits, allotropes med extremt hög hållfasthet /förhållanden vikt, men syntetiserar dem kräver teknik som ännu inte tekniskt tillgänglig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.