Vad är däggdjur?

Däggdjur är varmblodiga djur som utvecklats i juraperioden, ca 175 miljoner år sedan. De utvecklades från reptiler. I över ett hundra miljoner år, var däggdjuren små och inte särskilt varierande, men med utdöendet av dinosaurierna i krita-tertiär utrotningshotade 65 miljoner år sedan, växte däggdjur i storlek och diversifierade. Gemensamma däggdjur inkluderar gnagare, fladdermöss, hundar, björnar, katter, rådjur, får, getter och människor. Totalt finns omkring 5. 400 arter av däggdjur, fördelade på ca 1. 200 släkten, 153 familjer och 29 beställningar. De flesta däggdjur är landlevande, valar och delfiner som viktiga undantag. P

Däggdjur kännetecknas av svettkörtlar, inklusive varianter som producerar mjölk (bröstkörtlar), hår över hela kroppen, och en neocortex, ett skikt av hjärnan som ger däggdjur överlägsen intelligens reptiler och fåglar. Framgången för däggdjur än reptiler och andra grupper av djur under de senaste 65 miljoner åren har varit ett klassiskt exempel på hjärnans triumferat över muskler.

Däggdjur hand om sina ungar efter födseln, till skillnad från många andra arter. Att bistå i detta, kvinnlig däggdjur har mjölkproducerande körtlar kallas bröst. Dessa producerar näringsrik mjölk för unga. Unga växer upp i livmodern, där de får näring genom en navelsträng som är avskurna vid födseln.

Är varmblodiga, däggdjur kan färdas genom och jakt i områden där reptiler och stora insekter kan inte. Däggdjur varm med hår som isolering, vilket kan vara ganska tjock i vissa arter. Faktum människor är en av de enda däggdjur utan stora mängder hår-det enda andra exempel är val och Naked mole rat. Ingen är riktigt säker på varför människor förlorade sina hår.

Däggdjur tenderar att ha en mer komplex social struktur än många andra organismer, med komplexa dominans hierarkier. Ofta däggdjur lever i grupper som leds av en alfa-hanne som impregnerar de flesta av kvinnorna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.