Vad är Therapsids?

Therapsids (som betyder "vilddjuret ansikte") är en klass av synapsids, djur dominerande på jorden under mitten och slutet av perm period (cirka 300 till 251 miljoner år sedan). Synapsids själva är en av två stora grupper av amnioternas (äggläggande djur), den andra är sauropsids, eller den sanna kräldjur. Icke-therapsid synapsids, det pelycosaurs, faktiskt var mer dominerande under den permiska än therapsids, men therapsids är betydande eftersom de utvecklades så småningom till däggdjur, överlevde krita-tertiär utrotas som dödade dinosaurierna, och gick vidare till att bli den dominerande gruppen av landlevande ryggradsdjur, som kulminerade i utvecklingen av Homo sapiens .

Therapsids uppstod under tidigt Perm, och betraktas som en del av den första vågen av Amnioter mångfald. Några av dem, liksom cynodonts ( "hund tänder") liknar påfallande moderna djur, inklusive differentierade tänder, en utbuktande braincase och vandring i upprätt sätt (inte tvåbent men upprätt, särskiljande från reptiler). Den främsta skillnaden är att alla therapsids lade ägg. Historiskt kallades therapsids "däggdjur-liknande reptiler," men nu är de redovisas som skiljer sig från reptiler, och betraktas basala däggdjur istället. Therapsids är en mycket förvirrande område i ryggradsdjurens evolution, och mycket mindre populärt än dinosaurierna eller krona däggdjur grupp, men nödvändigt för att förstå hela bilden av hur livet på jorden.

Det fanns åtminstone tre stora stammar av therapsids: den dinocephalians ( "dinosaurie huvuden"), de minst utvecklade therapsids, de växtätande anomodonts (näbb växtätare), som var de mest skiftande och många av de permiska växtätare, och mestadels köttätande theriodonts, de flesta däggdjur, såsom i gänget, och förfäder till alla moderna däggdjur. En annan grupp, köttätande biarmosuchians, är antingen en parafyletisk klad-som består av flera oberoende grupper-eller bestå av en basal utlöpare av andra therapsids. Som ni kan säga, är situationen mycket förvirrande.

Under slutet av perm utrotningshotade 251 miljoner år sedan, de flesta av therapsids utplånades, tillsammans med 95 % av alla andra djurarter. För de flesta av nästa 190 miljoner eller så år, hela mesozoikum skulle therapsids försvinna i skuggan av dinosaurierna-den dominerande formen av liv på jorden. Först efter alla icke-dödades aviär dinosaurier ut gjorde therapsids reemerge som däggdjur.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.