Vad är Stegosaurus?

Stegosaurus är en ikon dinosaurie som levde för ungefär 10 miljoner år under jura perioden, från cirka 155 till 145 miljoner år sedan. Stegosaurus är en stor bepansrad quadriped växtätare med distinkta kite-formade plåtar ovanpå en kraftigt krökt rygg och en preparerade svans. Plattorna och spikar har varit föremål för många spekulationer. Man tror att plattorna har hjälpt till med temperaturreglering medan spikade svansen var för försvar. Sammanlagt Stegosaurus hade 17 tallrikar och fyra spikar svans.

Stegosaurus var den största av stegosaurids, den kladen uppkallad efter det, med en ungefärlig längd av 9 m (30 fot) och höjd av 4 m (14 fot), men Vissa prover är så länge som 12 meter (42 fot). Stegosaurus tros ha vägt omkring 5 ton, men dess hjärna var liten, mindre än en hund, med en uppskattad vikt på endast 80 gram. Detta har bidragit till att bidra till uppfattningen att dinosaurierna var helt ointelligent, men den moderna uppfattningen bland forskare är att dinosaurier i allmänhet var smartare än folkopinionen tror.

Analys av Stegosaurus tänder visar att de saknade förmågan att tugga, istället bryta växtmaterial och svälja det hela. Deras matsmältning biträddes av magen stenar kallas gastroliths, vilket skulle ha mekaniskt fördelade växtmaterial eftersom de blandas runt med magmusklerna. Gastroliths har också hittats i samtida sauropoder, ännu större växtätare av en helt annan dinosaurie grupp. Det är okänt om Stegosaurus kunde stå på bakbenen, men om det kunde, skulle ha haft främsta tillgång till förhöjda bladverk.

Liksom många andra dinosaurier, Stegosaurus gynnats värmeregleringssystemen egenskaperna hos sin storlek. Det är fortfarande osäkert hur snabbt metabolismen av dinosaurier var, men det är troligt att de var någonstans mittemellan "varmblodiga" däggdjur och "kallblodigt" kräldjur i dag. Följaktligen skulle de ha nytta av stora organisationer som hjälpt behålla värmen. Denna strategi eftersträvas att den extrema i sauropoder, växtätare mycket större än Stegosaurus .

Stegosaurus skulle ha tvungen att försvara sig mot canivorous theropod dinosaurier som Allosaurus , och faktiskt, fossil har hittats av skelettet punkteringar som perfekt matchar formen av Stegosaurus svans spikar. Stegosaurids i allmänhet gick utdöd inte långt efter utdöendet av Stegosaurus sig, medan resten av Age of Dinosaurs utan dessa fascinerande bepansrade bestar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.