Vad är RYGGSTRÄNGSDJUR?

RYGGSTRÄNGSDJUR omfattar ryggradsdjur och ett par kusiner nära, manteldjur (Sjöpungar) och lancelets, primitiva vattenlevande djur. Vetenskapliga klassificeringen är Chordata en av 38 phyla av djur, en av de "stora nio" tillsammans med Mollusca, Porifera, Cnidaria, Plattmaskar, Rundmaskar, Annelida, Arthropoda, och Echinodermata. Den exakta ursprung RYGGSTRÄNGSDJUR är okänd, men fisk-eller Lansettfiskar-liknande fossil från kambrium visa att de fanns åtminstone 530 miljoner år sedan, under den så kallade kambriska explosionen av den biologiska mångfalden. Den kännetecknas bland RYGGSTRÄNGSDJUR är en ihålig rygg nerv sladd, en notochord, svalget slitsar /svalg påse, en endostyle, och en post-anal svans. är de tidigaste RYGGSTRÄNGSDJUR finns i Chengjiang fauna av fossila bäddar i Kina, daterade till 520-530 miljoner år sedan. Åtta möjligt RYGGSTRÄNGSDJUR finns i dessa fossil sängar. Den mest kända är Myllokunmingia , en primitiv, troligen agnathan (jawless) fisk, den första ryggradsdjur visas i fossila fynd. Det hade en dödskalle och vad som ser ut som en primitiv notocord. Vagt påminner om en modern pirål, Myllokunmingia var ca 2,8 cm (1,1 tum) lång och 6 mm hög, ganska liten. En relaterad Ryggsträngsdjur är Haikouichthys ercaicunensis , en primitiv fisk-liknande djur. Annan gåtfull fossil, Yunnanozoon lividum ( "Livid djuret i Yunnan") är antingen en Ryggsträngsdjur eller hemichordate En närbesläktad stam.

RYGGSTRÄNGSDJUR gick på att bli en av de mest lyckade av alla animaliska phyla, koloniserande land och hav och blir den fjärde mest skilda fylum, efter leddjur, nematoder, och blötdjur, med över 100. 000 arter. Den främsta nyheten i RYGGSTRÄNGSDJUR var en central nerv rep, som utvecklats till en ryggrad. Detta gav en utsedd motorväg för nerver som ger större neurologiska komplexitet och motorstyrning. Ryggraden som ett sätt för djuren att bli mer robust utan att använda ett exoskelett.

Vissa känner RYGGSTRÄNGSDJUR är fisk och ål, inklusive jawless fisk som nejonögon, hajar, rockor och skridskor, groddjur, reptiler, fåglar och däggdjur, inklusive människan. Det finns ett antal utdöda grupper i fylum Chordata, inklusive taggig hajar, kallas bepansrade fiskar placoderms, dinosaurierna, och många gamla tetrapoder däribland några av de första djur att kolonisera land, då de första djur att kolonisera kontinenten interiörer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.