Vad är Protaktinium?

Protaktinium är en mycket sällsynt metalliskt grundämne som är klassificerad bland aktinider på periodiska systemet. Detta element har få användningsområden, eftersom det är extremt sällsynt och giftiga och det är mycket kortlivade. Vid varje givet tillfälle, är världens leverera mycket små, vilket gör prover av metall mycket kostsamma, utvinningsprocesser att isolera grundämnet är mycket dyra och kräver stora mängder malm. När Protaktinium är isolerat, det visar sig vara en silverglänsande metall som är mycket formbart och mycket lätt att arbeta. Metallen är också mycket giftigt och mycket radioaktivt, och det snabbt sönderfaller till aktinium, annat metalliskt grundämne. Den kemiska egenskaper Protaktinium verkar vara liknande de av uran, en nära granne på periodiska systemet. Detta element identifieras med symbolen Pa, och den har ett atomnummer 91.

Denna del var isolerad år 1900 av William Crookes, men det tog ytterligare 13 år för den del som faktiskt kan identifieras. Kredit för identifiering av elementet är normalt ges till O. H. G? Hring och Kasimir Fajans. De namngav elementet brevium efter sin korta liv, men namnet ändrades senare till protoactinium att återspegla en produkt av förfall processen, och det var enklare slutändan Protaktinium 1949. Den huvudsakliga användning Denna aspekt experimentell forskning. Vissa forskare tror att de kanske kan hitta en stabil isotop som skulle kunna användas i mer specifika applikationer, och man har anat att elementet kunde ge ett potentiellt användbart kedjereaktion. Protaktinium råkar också vara en supraledare vid mycket låga temperaturer.

Konsumenterna är ovanliga Protaktinium eftersom elementet är så sällsynt. Människor som arbetar med elementet är särskilt utbildade så att de vet hur man ska hantera det och ta itu med dess diverse hälsorisker. Toxiciteten av metallen kan orsaka organ och vävnadsskador, och eftersom det är starkt radioaktivt, kan det orsaka ett sortiment av strålning hälsoproblem, från strålningen sjukdom till döden. Med tanke på att Protaktinium bara är verkligen ses i nukleär forskning, de människor som hanterar det är väl medvetna om de säkerhetsåtgärder som de behöver följa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.