Vad är Prometium?

Prometium är en extremt radioaktivt grundämne klassificeras bland de sällsynta jordartsmetaller på det periodiska systemet. Elementet verkar inte finnas naturligt på jorden, även om det har skapats genom konstlade medel. PM har också konstaterats i spektrat av några stjärnor, förmodligen på grund av kärnreaktioner som förekommer i stjärnor. Genomsnittlig konsumenter interagerar sällan med PM på grund av sin extrema sällsynthet och högt specialiserade applikationer.

utseende PM är ett ämne för diskussion, eftersom ren naturprodukt PM har inte identifierats. Det verkar ha två allotropic former, vilket innebär att strukturen på elementet kan variera i åtminstone två sätt när det är renat. Förutom att vara radioaktivt själv, producerar prometium också ett antal radioaktiva isotoper, varav vissa är mycket användbara i olika branscher. På det periodiska systemet, kan prometium finns under symbolen Pm, och den har ett atomnummer 61, vilket placerar den bland stabila grundämnen, vilket är ganska ovanligt, de flesta radioaktiva element grupperas med andra radioaktiva grundämnen. var hypoteser Förekomsten av PM så tidigt som 1902, när kemister insåg att det fanns en saknad del mellan elementen 60 och 62. Flera försök gjordes för att isolera det saknade elementet 61, men äran för upptäckten av PM vanligtvis går till JA Marinsky, L. E. Glendenin och C. D. Coryell meddelade upptäckten 1947. Männen hade gjort forskning om uran klyvning och neutronstrålning bombardemang av neodym vid Oak Ridge National Laboratory i Tennessee, och i samband med sitt arbete, fann de den nya delen till sist.

Inspirationen till namnet på elementet kom från Coryell hustru, som sade att upptäckten av elementet var som stal elden från gudarna. I grekisk mytologi, Prometheus gjorde just det, så männen namngivna elementet för honom. PM isotoper används ofta som radioaktiva spårämnen, och elementet används också för att göra mätare, olika självlysande produkter, och i fosfor branschen.

Eftersom PM är radioaktiv Det är extremt farligt och bör hanteras med försiktighet. Elementet avger beta-strålning, som kan skapa röntgenstrålning när de interagerar med tyngre ämnen, som utgör fara för människor som arbetar med PM. Tillgång till PM är normalt hårt styrda på grund av radioaktivitet, och de flesta människor som arbetar med det blir ordentligt säkerhetsutbildning, eller de arbetar i anläggningar som redan har protokollen strålskydd på plats, såsom kärnkraftverk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.