Vad är Plastination?

Plastination är en vetenskaplig metod som används för att bevara anatomin hos en människa eller djur. I Plastination, är vatten och fett i kroppen ersätts med plast, vilket gör kroppen gott som oförmögen ruttnande. Det är ett sätt att underhålla och bevara formen och utseendet på kroppen och inre organ, vilket kan vara mycket värdefullt för medicinstuderande, bland annat. I Plastination processen, är det organ som först balsamerade i formaldehyd, sedan placeras i en frysning lösning, aceton, som ersätter vattnet i cellerna. Kroppen är då nersänkt i en pool av flytande polymerer, t. ex. kisel gummi eller polyester. Aceton i kroppen börjar koka och avdunsta, och ersättas med plast lösning. Plasten kan då botas med UV-ljus, gas eller värme, vilket kommer att hårdna kroppen till en fast form. Den Plastination Tekniken utvecklades av Dr Gunther von Hagens 1978, som fick tre olika patent för sitt arbete med Plastination. Inledningsvis var Plastination huvudsakligen används i medicinska laboratorier och gallerier, så att eleverna skulle ha utmärkta visuella exempel på människokroppens anatomi. Men år 1993 bildade von Hagens institutionen för Plastination i Heidelberg, Tyskland. Med institutet, höll han en offentlig visning i Japan av organ som hade genomgått Plastination. Mer än tre miljoner människor deltog i evenemanget.

Denna händelse var ett förspel till von Hagens "nästa utställning, Body Worlds. I kroppen Worlds Utställning, är omsorgsfullt bevarade utan skinn lik visas i olika positioner, många ställt som om de utövar den ordinarie verksamheten. Även om dessa modeller av Plastination kan tyckas morbid vissa, många tycker att utställningen är en fantastisk chans att studera insidan av kroppen.

Idag är Plastination en gemensam teknik och ett utmärkt verktyg för lärare. Studenter i mitten skolor och gymnasier är ofta visat organ från djur som har genomgått processen för Plastination, Plastination används också mycket om djur exemplar för veterinärutbildningen. Jämfört med "plastbeläggning" metod i det förflutna, exemplar som har genomgått Plastination är betydligt mer realistiska och hållbara. Eftersom von Hagens "uppfinning, har det visat sig vara en värdefull teknik för utbildning och konservering.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.