Vad är Phoronids?

Phoronids, allmänt namn hästsko maskar, är en föga känd stam av marina maskar som ser ut som små fina blommor på havsbotten. Phoronids är lophophorates, som brachiopoder (en gammal grupp ytligt liknar musslor) och bryozoans ( "Moss djur"), som de är kopplade. Lophophorates, inklusive phoronids, foder med en Lofofor, en gisselceller organ utanför munnen. Phoronids skiljer sig tillräckligt från andra djur som de anses vara en särskild stam, en som innehåller bara 30 arter.

Liksom andra lophophorates, phoronids är stationära djur. De håla rör i havsbotten där de döljer det mesta av sin mask-formade organ, medan deras fläktade Lofofor käppar ovanför ytan. De vuxna omger sig med en chitinous rör som utsöndras med hjälp av specialiserade celler. Sällsynt bland djur, phoronids "anus och mun är på samma sida av kroppen, både nära toppen. Detta är nödvändigt, annars Hästskomaskar skulle ha någonstans att utvisa avfall. Som många andra filtrerare är Hästskomaskar noga med att orientera Lofofor mot den omgivande vattnet strömmar för att maximera sina chanser att plocka upp organiskt detritus. Dess lophophores är täckta med ett klibbigt slem att hjälpa den att plocka upp partiklar. När en partikel, antingen lite av grus eller en liten levande organism, fångas, är det flottade längs lophophores mot munnen, där den konsumeras.

Phoronids är ovanligt att ha en av de största längd-bredd förhållandet på något djur. Flesta phoronids är långa, upp till 50 cm (30 tum) men vanligtvis bara 3 mm (1 /8 tum) bred. Det är en längd och bredd är 240:1. Mest Däremot har de flesta djur har en längd och bredd är 1:1 eller 2:1.

Phoronids bor i täta kolonier och har en livslängd på cirka ett år. Liksom många andra marina djur, är deras ynnest djup inom 70 meter (230 fot) av ytan, men de kan inträffa på ett djup på upp till 400 m (1300 fot).

Phoronids, att vara mjuk arbetsföra, har en dålig fossila fynd, men den karakteristiska hålor vänster med phoronids finns i skikt så gammal som devon, 360 miljoner år sedan. Det finns även några Lower Cambrian fossil påminner om phoronids. Om dessa är sanna phoronids, som skulle göra stammen så mycket som 535 miljoner år gammal.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.