Vad är Mosasaurs?

Mosasaurs var marina reptiler som bodde i varma, grunda kontinental hav av kritaperioden. De levde ungefär mellan 98 och 65 miljoner år sedan. Även mosasaurs levde samtidigt som de sista dinosaurierna, är de inte dinosaurier men lepidosaurs, reptiler med överlappande fjäll. Lepidosaurs (men inte mosasaurs) överlevde KT utrotas som utplånade dinosaurierna dag företräds av tuataras, ödlor, ormar och amphisbaenians. Den närmaste levande släktingar i mosasaurs är ormar, men de utvecklades från aigialosaurs, semiakvatiska förfäder av monitor ödlor.

Mosasaurs var luft-andning serpentine rovdjur. I allmänhet var mosasaurs enorm. Den minsta kända var 3 m (10 fot) lång, men längre mosasaurs var mer typisk, med den längsta kända, Hainosaurus , toppning ute på 17,5 m (57 fot). Dessa var sant havsvidunder. Tidigt i sin existens, skulle de ha konkurrerat med andra marina reptiler som ichthyosaurus och plesiosaurus, men de blev allt mer framgångsrik som ytligt fisk ser ichthyosaurus dött ut.

Mosasaurs hade en grundläggande kropp plan liknar övervaka ödlor, men strömlinjeformade för simning, och naturligtvis de var mycket större. Mosasaurs var en av många marina arter som utnyttjas de höga havsnivåer och stora kontinentala hav i slutet av krita genom anpassning till de större nisch. Förekomsten av mosasaurs har varit känt sedan en magnifik fossil avslöjades 1780 i en holländsk kalkbrott. Konstaterandet var extremt bra publicitet, och vände uppmärksamhet tänkande allmänheten gentemot fossila djur. som ormar, hade mosasaurs en löst gångjärnsupphängt käke, som skulle ha tillåtit dem att öppna, och konsumerar enorma mängder fisk. Vissa arter skulle ha förbrukats sjöborrar och blötdjur, sprickbildning dem öppna med sina uppsvällda tänder, medan större, vass tand arter skulle ha ätit andra stora marina reptiler och stora fiskar. Liksom de flesta reptiler, åt de förmodligen sin egen sort, om de hade chansen. Eftersom de ofta konsumeras bytesdjur hela har intakta fossil av havsfåglar, hajar och fiskar hittats i deras inälvor.

Med nedsatt lemmar, skulle mosasaurs ha rört sig i vattnet med hjälp av böljande rörelse svansen bara. Detta står i motsats till nästan alla andra marina kräldjur av tiden, som hade fenor för att skjuta sig genom vattnet. Mosasaurs skulle ha flyttat mer som en havsål eller hav orm.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.